keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Södermalmin puistoja ja putiikkeja

Risteilyreissulla Tukholmassa tulee usein vanhasta tottumuksesta lampsittua Gamla Staniin ja T-Centralenin ympäristöön. Tämänkertaiselle matkalle olimme kuitenkin saaneet VisitSwedeniltä etukäteen hieman vinkkiä, että Södermalmin kaupunginosassa sijaitsee ehkä Tukholman hienoin leikkipuisto. Niinpä vaihdoimme keskustan ketjuliikkeet Södermalmin kivijalkakauppoihin ja otimme suunnaksi Tukholman oman Punavuoren, Söderin.
Näytä Södermalm suuremmalla kartalla
Tukholman ytimestä etelään sijaitseva Södermalmin kaupunginosa on helposti saavutettavissa. Värtanin terminaalista (jonne Siljan laivat saapuvat) pääsee kätevästi Södermalmille bussilla numero 76. Bussilla liikkuminen on lastenrattaidenkin kanssa helppoa. Lippu kannattaa ostaa etukäteen esimerkiksi laivan infosta. Tukholmassakin kiva etu lapsiperheille on, että busseissa lastenrattaita kuljettava aikuinen matkustaa maksutta.
Gotlandsgatanin varrella sijaitseva Bryggartäppanin leikkipuisto löytyi helposti kartan avulla. Ja voi mikä ihana paikka portin takana avautuikaan! Vanhanajan kylämiljööksi naamioidussa puistossa oli keinuja, pieniä mökkejä (sepän paja, kangastehdas, kauppa, leipomo ja jopa huussi :) ), kaarisilta, hevonen kärryineen, liukumäkiä ja hauska labyrinttisokkelo. Me äidit jätimme isät ja lapset nauttimaan puistoilusta ja karkasimmeuhrauduimme sillä välin kiertelemään muutamia Södermalmin lastenvaateliikkeitä.
Pääkohteemme oli Mini Rodinin myymälä Nytorgsgatanin varrella (Nytorgsgatan 36). Pieni liike oli täynnä ihanuuksia. Alerekkiä ei valitettavasti löytynyt, mutta uuden malliston kaikki herkut olivat tarjolla.
Södermalmilla on myös lukuisia hauskannäköisiä sisustusliikkeitä, joista löytyy kivoja juttuja niin aikuisille kuin lastenhuoneeseenkin.
Olemme koonneet tähän alle ja oheiseen karttaan muutamia muitakin Södermalmin lastenvaateliikkeitä. Pikkuliikkeiden olemassaolo ei ole kiveen hakattua, joten aukioloajat ja sijainnit kannattaa tarkistaa vielä ennen omaa reissua kauppojen nettisivuilta.
Rackarungar (Skånegatan 78). Uusia ja käytettyjä lastenvaatteita. Merkkeinä mm. Geggamoja, DUNS ja Snoozy.
Polarn O. Pyret (Götgatan 98). PO.Pillakin on liike Södermalmilla.
Baby Planet/Babyproffsen Södermalm (Hornsgatan 86). Iso lastentarvikeliike.
Juliet (Hornsgatan 48). Ruotsalaisen merkin lastenvaatteita ja leluja.
Shampoodle (Bellmansgatan 22C). Ruotsalaista designia koossa 60 cm - XL.
Barnbutiken (Götgatan 68). Lastentarvikeliike Götgatanilla. Myös vaatteita mm. Nova Starilta ja Petit Bateaulta.
Smallkids (Skånegatan 73). Lastenvaatteita 0-10 -vuotiaille. Merkkeinä mm. Småfolk, Mini a ture ja Nova Star.
Regnbågens Barnkläder (Hammarby Allé 59). Lastenvaatteita monilta eri merkeiltä (esim. Didriksons, Geggamoja, Molo, The BRAND, Villervalla). Kauppa sijaitsee vähän Södermalmilta etelään.
Bryggartäppanin puiston lisäksi Södermalmilta löytyy monta muutakin kivaa, hieman perinteisempää leikkipuistoa. Näiltä hienoilta nettisivuilta voi etsiä lisätietoa Tukholman leikkipuistoista. Sivuston mukaan Södermalmilla on yli 40 leikkipaikkaa. Näistä me bongasimme Nytorgetin leikkipuiston, joka vaikutti olevan paikallisten perheiden suosiossa.
Södermalmilla on runsaasti söpöjä pieniä kahviloita ja paljon etenkin etnisiä ravintoloita. Me valitsimme lounaspaikaksi isolle seurueellemme tällä kertaa helpon vaihtoehdon, eli Götgatanin Skrapan-ostoskeskuksessa sijaitsevan Vapiano-ketjun ravintolan. Vapianossa lasten kanssa ruokaileminen on vaivatonta. Ravintola on tosi tilava, syöttötuoleja on runsaasti (korkeisiin pöytiin oli omat, baarijakkaramallin syöttötuolit), lapsille voi tilata puolikkaita annoksia ja lastenhoitotilat ovat toimivat.
Skrapan-ostarilta löytyi myös lasten leikkihuone. Testiryhmän tenavat olivat purkaneet energiat tällä kertaa leikkipuistossa, mutta sisätiloissa sijaitseva leikkihuone on varteenotettava vaihtoehto esimerkiksi huonolla säällä tai talven kovilla pakkasilla.
Karttasymbolit http://mapicons.nicolasmollet.com/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti