tiistai 22. lokakuuta 2013

Lapsellinen Tukholma

Postaukset Tukholman minilomastamme jatkuvat ja nyt ovat vuorossa esittelyt retkikohteista, joissa Tukholmassa vierailimme. Halusimme testata meille itsellemme ja ehkä teille lukijoillekin hieman vieraampia kohteita, joten jätimme ne vanhat tutut jutut (kuten Junibacken, Skansen) tällä kertaa kiertämättä.
Meillä aikuisilla oli käytössä Tukholma-kortit, joilla pääsimme liikkumaan julkisissa liikennevälineissä maksutta ja saimme myös ilmaiset sisäänpääsyt moniin kohteisiin. Tukholma-kortin hinta on alk. 495 SEK/päivä, mutta se maksaa nopeasti itsensä takaisin, jos käy muutamissa nähtävyyksissä ja liikkuu julkisilla kulkuvälineillä. Lisäksi alle kuusivuotiaat lapset pääsevät aikuisen kortinhaltijan kanssa museoihin sisään ilmaiseksi.
Julkisilla kulkuvälineillä on Tukholmassa helppo liikkua. Tukholmalainen versio Reittioppaasta löytyy täältä. Lastenrattaita kuljettava aikuinen pääsee Tukholman busseissa liikkumaan ilmaiseksi, mutta muissa liikennevälineissä lippu on oltava. Meidän käyttämämme bussit olivat kaikki moderneja matalalattiabusseja, joissa oli tilaa kolmille lastenrattaille. Matkustimme myös ratikoilla ja metrolla. Metrotunneleihin mentäessä hissejä ei aina löytynyt, vaan välillä päästiin tekemään lihaskuntoharjoituksia ja kantamaan rattaita.
Me valitsimme käyntikohteiksi reissullamme Djurgårdenilla sijaitsevan Aquaria Vattenmuseumin sekä Poliisimuseon. Vesimuseo sijaitsi vain muutaman sadan metrin päässä hotellistamme, joten matkan pystyi taittamaan helposti kävellen. Olimme liikenteessä heti museon aukeamisen aikaan, eikä sisään tarvinnut jonottaa lainkaan. Vaunut jätettiin aulaan ja sitten astuttiin sisään vedenalaiseen maailmaan.
Djurgårdenin Aquaria oli kooltaan pienempi kuin kotoinen Sea Life, mutta siellä oli hieman erilaisia näyttelyitä. Lisäksi kaloja ja muita meren asukkeja pääsi näkemään ihan lähietäisyydeltäkin, sillä paikassa oli vesialtaita aivan maan tasassa. Tässä kohdin olikin onni, että yksivuotiaalla taaperolla oli valjaat mukana, sillä muuten altaissa olisi pian saattanut polskia yksi isompikin saalis :).
Itämeritalo ja sademetsänäyttelyt olivat hienoja, mutta leikki-ikäisistä paikan paras juttu taisi olla Tervetuloa viemäriin -osuus, jossa kaivonkannen alta pääsi laskeutumaan maan alle. Viemärimaisemat eivät niinkään kiinnostaneet, mutta ahtaaseen koloon laskeutuminen ja taas ylös kiipeäminen oli jännittävää.
SeaLifeen verrattuna Ruotsin Aquaria ei varsinaisesti tarjonnut mitään uutta ja ihmeellistä nähtävää. Sadepäivän aktiviteetiksi paikka oli kuitenkin ihan passeli ja tunti sielläkin saatiin vierähtämään. Huomioitavaa kuitenkin on, että näyttelytilaan ei pääse vaunujen/rattaiden kanssa, eikä siellä voi päästää lapsia kulkemaan täysin vapaasti. Sen verran suuri altaaseen humpsahtamisriski paikassa on.
Toinen käyntikohteemme oli Gärdetissä sijaitseva Poliisimuseo. Museiparkenin museoissa sattui käyntipäivänämme olemaan vielä Lasten päivä, joten vilinää ja tapahtumia oli tavallista enemmän. Poliisi-leikit ovat perheissämme nykyään varsin suosittuja, joten lapset olivat innoissaan, kun kuulivat että pääsisivät tapaamaan oikeita poliisisetiä ja -tätejä, pukemaan poliisivaatteita ylleen ja istumaan ihan oikeassa poliisiautossa.
Poliisimuseon varsinainen näyttelypuoli oli nopeasti kierretty ja loppuajaksi parkkeerasimmekin museon hienosti toteutetulle lastenalueelle. Alueella oli poliisiaiheisia legoja ja palikoita, magneettitaulukaupunki, löytötavaratoimisto, poliisiauto ja -moottoripyörä sekä vankilakin. Lapset leikkivät ja nauttivat paikasta täysin rinnoin. Kielimuurikaan ei haitannut, vaan sujuvasti leikki-ikäiset neuvottelivat ruotsalaisten kavereiden kanssa poliisiautossa istumisvuoroista. Pois suostuttiin lähtemään vasta, kun sovittiin, että mennään museon kahvilaan mehulle ja pullalle.
Poliisimuseon pihallakin oli runsaasti aktiviteetteja. Poliisilaitoksen muotoon rakennettu kiipeily- ja liukumäkiteline sai leikki-ikäisten mielikuvituksen valloilleen ja rosvo-poliisi -leikki oli pian täydessä käynnissä. Lisäksi pihalla oli polkuautorata sekä poliisimoottoripyöräkiikkuja. Valitettavasti meillä ei ollut enää jäljellä kruunun kolikoita, joten polkuautot jäivät tällä kertaa kokematta.
Samassa rakennuksessa Poliisimuseon kanssa toimii urheilumuseo, Riksidrottsmuseet, jonka SportLabissa testiryhmän lapset (ja isät) kävivät testaamassa pikajuoksutaitojaan. Urheilumuseovisiitin voi hyvin yhdistää poliisimuseovierailuun. Museiparkenissa on myös muita lapsillekin hyvin sopivia museoita, kuten Tekniska museet ja Etnografiska museet.
Vierailu Museiparkenin alueella on helppo sisällyttää vaikka Päivä Tukholmassa - reissuun. Me matkasimme Poliisimuseoon Djurgårdenin sillalta bussilla numero 69. Matka kesti muutaman minuutin ja bussi pysähtyi aivan museon eteen. Meidän testiryhmämme viihtyi museoissa tosi hyvin ja paikka on kyllä ehdottomasti käymisen arvoinen kaikille pienille poliisin aluille.
Tässä mainittujen kohteiden lisäksi kävimme tutustumassa myös Södermalmin puisto- ja putiikkitarjontaan. Näistä on tulossa postaus vielä myöhemmin.
Ovatko Aquaria tai Poliisimuseo teille ennestään tuttuja paikkoja? Ja mitkä ovat teidän suosikkikohteitanne Tukholmassa?
Postaus toteutettu yhteistyössä VisitSwedenin kanssa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti