maanantai 5. elokuuta 2013

Harrasta lapsen kanssa: Vauvauinti

Lomat on pian lomailtu ja edessä on paluu arkirutiineihin. Yksi kiva juttu syksyssä on uusien harrastusten aloittaminen tai paluu vanhojen, hyviksi koettujen juttujen pariin. Omien harrastusten lisäksi lasten saamisen myötä on tullut testattua monenlaista tekemistä pikkutyyppien kanssa. Näin elokuun kunniaksi omistamme tämän viikon harrastusaiheisille postauksille. "Juttusarjan" aloittaa vauvauinti.
Meidän perheen lempiharrastus (ainakin lasten mielestä) on uiminen. Molemmat lapset ovat aloittaneet vauvauinnin melkeinpä heti, kun ikä- ja painoraja (yleensä 3 kk ja 5 kg) ovat ylittyneet. Vauvauintia voi harrastaa tosi monessa paikassa ympäri maata. Tähän olemme keränneet joitakin pääkaupunkiseudun vauvauintia järjestäviä tahoja:
Lisäksi Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton sivuilta voi tarkistaa kaikki liiton kartoittamat turvalliset vauvauintipaikat ympäri maata.
Kullakin seuralla on vähän omat käytäntösä, jotka selviävät kyllä viimeistään ensimmäisellä uintikerralla. Yleensä vauvalla täytyy olla joko kertakäyttöinen tai kestouimavaippa ja joissain paikoissa vaaditaan lisäksi vauvalle painiasun mallinen kokouikkari. Uimapukuun puettua vauvaa on ehkä helpompi käsitellä kuin paljasihoista liukasta pientä mötkylää. Suihkussa käymistä lapsen kanssa kannattaa treenata ennen ensimmäistä uintikertaa. Meidän uimapaikassamme on tarjolla muovisia kaukaloita, jotka ovat käteviä pienen vauvan kanssa. Joskus olen nähnyt myös Bumbo-sittereitä tai suihkussa käytettäviä kantoliinoja uimahallissa. Tavallisen auton turvakaukalon voi myös vuorata pyyhkeillä ja ottaa mukaan pukutiloihin.
Harva vauva on ensimmäisellä uintikerralla innoissaan mukana. Meillä hymyn irtoaminen on vaatinut noin 3-4 treenikertaa, mutta sen jälkeen ei olekaan ollut enää epäilystä, tykkääkö lapsi hommasta vai ei :).  Esikoisen uhman ollessa pahimmillaan kiukkukohtauksen sai takuuvarmasti loppumaan ainoastaan muistutus lähestyvästä uintipäivästä. 
Itse en ole ennen ollut mikään uimahallien ylin ystävä, mutta vauvauintiharrastuksen myötä olen oppinut tykkäämään vedestä ja uimisesta. Kylmänä talvi-iltana on itse asiassa aika mukava pulahtaa yli 30 asteiseen veteen...
Uiminen on meillä koko perheen harrastus, eli altaassa on samaan aikaan kaksi vanhempaa ja kaksi lasta. Uintiryhmissämme on ollut myös kolmilapsisia perheitä, joten yhtälö lapsia > aikuisia onnistunee jos vanhemmat lapset osaavat jo auttavasti uida. 
Onko täällä muita uimareita tai oletteko miettineet vauvauintiharrastuksen aloittamista?
Kuva 2: ImseVimse, Polarn O. Pyret, Finnwear

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti