tiistai 6. elokuuta 2013

Harrasta lapsen kanssa: Jumppa

Loppuvuosi 2009 oli kylmä. Niin kylmä, ettei vastasyntyneen vauvan kanssa voinut käydä edes vaunulenkeillä. Kyhjötin päivät pitkät neljän seinän sisällä pienen esikoiseni kanssa. Välillä pakkasin molemmille hirveästi vaatetta ja kipaisin nopeasti parin sadan metrin päähän kauppaan, kirjastoon tai neuvolaan. Joululahjaksi pyysin Jumppaa vauvan kanssa -kirjaa, että pääsisin tekemään edes jotain liikunnallista. Kirjassa oli hyviä jumppaohjeita, mutta kaipasin kuitenkin ryhmäliikuntatunneille omaan tuttuun kuntokeskukseen. Niinpä vauvan täyttäessä kolme kuukautta, ryntäsin intoa puhkuen salille: Nyt se alkaa, kadonneiden vatsalihasten metsästys ja meidän ensimmäinen yhteinen harrastuksemme, vauvajumppa!
Ensimmäiset jumppakerrat meillä menivät yleensä niin, että puolet tunnista pieni punnukseni nukkui. Jossain vaiheessa lihaskunto-osuutta hän heräsi syömään ja lopputunti menikin lasta ruokkiessa. Mutta vähitellen jumpasta alkoi tulla ihan oikeastikin yhteinen juttu. Lapsen kasvaessa äidin lihaskuntotreeni tiukkeni kerta kerralta ihan huomaamatta ja kai siinä kuntokin samalla kasvoi. Lapsi nautti yhdessäolosta, erilaisista vauhdikkaista jumppaliikkeistä ja muiden pilttien seurasta.
Yleensä vauvajumpat on suunnattu äidille (tai isälle) ja alle vuoden ikäiselle lapselle/lapselle, joka ei vielä kävele. Yhteistä liikuntaharrastusta ei tarvitse kuitenkaan lopettaa vauvajumppaan, sillä taaperoille ja leikki-ikäisillekin on omia jumpparyhmiä. Perhejumpassa mukana voi olla vaikka koko perhe. Isompien lasten jumpissa painopiste on enemmän lapsen omatoimisessa liikkumisessa ja siihen kannustamisessa, kun vauvajumpissa kuntoilemaan pääsee etupäässä mukana oleva aikuinen.
 
Pääkaupunkiseudulta löytyy useita tahoja, jotka ovat keskittyneet vauva- ja perheliikuntatunteihin, tässä niistä muutamia:
Kuten alussa mainitsin, meidän vauvajumppaharrastuksemme alkoi kuntokeskuksen baby-tunnilta. Kannattaa siis tarkistaa lähisalin tarjonta. Monilla saleilla lasten tunneilla voi käydä myös kertamaksulla, jos ei halua sitoutua muuten kuntokeskuksen jäsenyyteen. Työväenopistojen kursseilla jumppaamaan pääsee edullisesti. Etenkin espoolaisilla on kadehdittavan hyvä tarjonta erilaista lastenliikuntaa. Helsingissä ainakin Helsingin aikuisopiston ja Kalliolan kansalaisopiston ohjelmissa on aikuinen-lapsi -jumppaa. Muita liikuttavia tahoja ovat esimerkiksi MLL:n paikallisjärjestöt, asukasyhdistykset ja urheiluseurat.  
Kuuluuko jumppa teidän perheen harrastuksiin? Missä te jumppaatte?
P.S Muistattehan osallistua blogissa käynnissä olevaan arvontaan. Arvonta löytyy täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti