tiistai 19. marraskuuta 2013

Heureka!

Sateisina syyspäivinä on kiva keksiä jotain siistiä sisäpuuhaa. Sisäleikkipuistot ja muut peuhamaat ovat hyviä paikkoja purkaa energiaa, mutta välillä on mukava kehitellä jotain hieman rauhallisempaa ja ehkäpä jollain muullakin tavalla, kuin motoristen taitojen saralla, kehittävää toimintaa .
Me lähdimme tutustumaan tällaiseen hieman toisenlaisia elämyksiä tarjoavaan paikkaan, nimittäin Vantaalla sijaitsevaan Tiedekeskus Heurekaan. Heureka oli testiryhmän äideille tuttu paikka jo lapsuudesta, mutta muutamien vuosi(kymment)en välinen tauko oli jättänyt muistiin muutamia aukkoja.
Heurekan omat nettisivut esittelevät paikan näin: Tiedekeskus Heureka on elävä näyttelykeskus kaikenikäisille. Heurekassa tutustutaan tieteeseen ja teknologiaan hauskalla tavalla itse tehden ja kokeillen. Päänäyttelyn lisäksi esillä on aina vaihtuvia näyttelyitä eri aiheista. Paikka sopi siis kuin nenä päähän loppumattoman tiedonjanon ja vilkaan mielikuvituksen omaaville sekä kaikkea innokkaasti kokeileville leikki-ikäisille.
Heureka on helppo vierailukohde myös ratasväelle. Iso sisääntuloaula, esteettömät oviaukot sekä leveät käytävät oikein houkuttelevat ottamaan näyttelyyn rattaat mukaan, vaikka sitten lainaksi. Myös wc-tilat oli rakennettu erittäin tilaviksi ja hyvin varustelluiksi.
Me suuntasimme heti ensimmäiseksi Heurekan päänäyttelyyn. Annoimme lasten johdattaa joukkoa, emmekä pakottaneet jälkikasvua pysähtymään jokaiselle mielenkiintoiselle pisteelle (miten niin "traumoja" lapsuudesta ;)).
Leikki-ikäisten poikien ehdoton suosikki päänäyttelyssä oli autosimulaattori. Siinä sai leikkiä oikeaa autokuskia ja hurjastella Tampereen moottoritiellä eri vuodenaikoina ja eri keliolosuhteissa. Myös oman profiilikuva-kolikon painattaminen oli jännittävää ja mukaan sai kivan muiston käynnistä. Taaperoiden mielestä hauskin juttu taisi löytyä Suolistossa suhisee -näyttelyn puolelta, missä pääsi kiskomaan suoliston pituutta havainnollistavaa narua mallinuken sisältä. 
Heureka mielletään ehkä enemmän kouluikäisten lasten retkikohteeksi, mutta pelkästään päänäyttelyssä oli jo hurjan paljon mielenkiintoista testattavaa leikki-ikäisillekin. Meidän käyntimme aikaan (arkipäivänä) Heurekassa oli vierailulla myös useampi koululaisryhmä. Paikka on kuitenkin sen verran suuri ja testattavaa niin paljon, että jonoja ei juurikaan syntynyt.
Määränpäänä Mars oli myös lapsille hyvin sopiva näyttely. Avaruusrobottia olisi jaksettu tuijottaa vaikka kuinka kauan, eikä ahdas avaruussukkulakaan pelotanut poikia. Harmitusta aiheutti ainoastaan se, ettei oma paino riittänyt avaruuskävelyn testaamiseen. Ehkä muutaman vuoden päästä sitten ;)
Heureka tulee hulluksi -näyttely ei ehkä ollut näin pienille lapsille se kaikkein optimaalisin, mutta aikuisille se antoi paljon ajattelemisen aihetta. Heurekassa sai helposti kulumaan useamman tunnin ja paljon nähtävää ja koettavaa jäi vielä seuraavaankin kertaan. Tällä kertaa, kun testiryhmässä oli myös alle 3-vuotiaita matkassa, emme esimerkiksi käyneet tutustumassa Heurekan Planetaarioon.
Heureka sijaitsee Vantaan Tikkurilassa, noin 500 metrin päässä juna-asemalta. Paikka on siis helposti saavutettavissa myös julkisilla ja hieman kauempaakin. Sisäänpääsyliput kustantavat aikuisilta alk. 18,50€ ja yli 6-vuotiailta lapsilta alk. 13€. Alle 6-vuotiaat lapset pääsevät sisään aikuisen seurassa veloituksetta. Tarkemmat hintatiedot voi tarkastaa vielä täältä ja aukioloajat täältä.
Mikäli Heureka-käynnin jälkeen pitää vielä päästä purkamaan sitä energiaa, bongasimme me ihan tiedekeskuksen läheltä leikkipuiston. Neilikkatieltä löytyvä leikkipuisto sisälsi ainakin kiipeilytelineen, minne pienet tiedemiehet ja -naiset halusivat oitis mennä tekemään temppujaan.
Oletteko te käyneet Heurekassa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti