tiistai 8. huhtikuuta 2014

Junamatkailua lasten kanssa

Parhaat perhematkat tehdään junalla - näin kuuluu VR:n mainoslause. Me lähdimme kahden äidin ja neljän lapsen voimin testaamaan, miten junareissu sujuu taaperoiden ja leikki-ikäisten kanssa. Aina välillä Valtion Rautatiet nimittäin ilahduttaa uskollisia asiakkaitaan erittäin edullisilla, muutaman euron hintaisilla junalipuilla ja totesimme, että 5 euron hintaan kannattaa jo lähteä matkaan ihan matkustamisen riemusta - esimerkiksi Tampereelle!
Kaikki testiryhmän lapset pääsivät junan kyytiin ilmaiseksi, alle 6-vuotiaat kun matkustavat maksutta ilman omaa istumapaikkaa. Varasimme aikuisten paikat ennakkoon perhehytistä, jossa on neljä istumapaikkaa, iso ikkuna, pöytä ja lapsille pieni leikkipöytä sekä pari jakkaraa. Perhehytin oven saa kiinni ja siellä voi touhuta omassa rauhassa. Kiva juttu sekä perhehyttiläisille että muille matkustajille ;). Meillä oli mukana kahdet rattaat ja ne jätimme matkan ajaksi parkkiin vaunun ensimmäisen sisäänkäynnin lähellä olevaan pyörätuoleille ja lastenrattaille varattuun tilaan.
Menomatkalla perhehyttiin tuli meidän lisäksemme toinenkin lapsellinen porukka ja neljä aikuista plus viisi lasta täytti kyllä pienen tilan niin tehokkaasti, että vietimme vuorotellen aikaa väljemmillä vesillä, eli meidän tapauksessamme lähinnä junavaunun toisesta kerroksesta löytyvällä leikkipaikalla. Paluumatkalla saimme vallata koko perhehytin poppoomme käyttöön, joten eväiden syönnit ja leikit hoidettiin pääosin omilla paikoilla.
Lapset viihtyivät InterCity-junan leikkipaikalla mainiosti. Suurin vetonaula junioreiden joukossa oli erittäin liukkaat laskut tarjoava liukumäki. Seuraavaksi suosituin juttu taisi olla leikkiveturi. Veturinkuljettajan ja konduktöörin rooleja vaihdeltiin sujuvasti ja junan oikealta konnarilta saadut lasten piletit toimivat hyvänä rekvisiittana leikissä. Välillä rauhoituttiin lueskelemaan kirjoja, joita junakirjastosta löytyikin hyvä valikoima.
Tällä kertaa junassa ei ollut kummallakaan matkalla ravintolavaunua, joten sen tarjonta lapsille ja lapsellisille jäi nyt testaamatta. Myyntikärry kyllä kiersi, mutta meillä oli omia eväitä mukana sen verran, että parin tunnin junamatkasta selvittiin niiden voimin. Vaipanvaihtopuuhat hoituivat tilavassa, hoitopöydällä varustetussa junan vessassa.
Meidän junamatkamme sujuivat sekä mennessä että tullessa lapsikatraan kanssa oikein mukavasti. Plussaa perhehytistä ja leikkipaikasta, miinusta annamme perhehytin ilmanvaihdosta. Auringon porottaessa tunnelma nousi suljetussa kopissa nopeasti turhankin lämpimäksi.
Esimerkiksi auto- tai lentomatkailuun verrattuna junalla reissaaminen on kyllä testiryhmän kokemusten perusteella huolettomampaa ja helpompaa. Parin tunnin matka oli ohi yhdessä hujauksessa ja testiryhmä oli valmiina tutustumaan Tampereen tarjoamiin seikkailuihin!
Millaisia kokemuksia teillä on junamatkoista lasten kanssa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti