keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Isosiilikala ja muita akvaarion asukkeja

Tiitiäisen puistossa katselimme vuoroin kelloa ja vuoroin korkealta kallion päältä näkyvää Särkänniemeä. Junan lähtöön oli vielä aika monta tuntia ja ulkoilun jälkeen lämpimät sisätilat houkuttelivat. Näpyttelimme siis kännykän nettiselaimeen Särkänniemen osoitteen. Kesäajan ulkopuolella muutaman kerran päivässä esitettävät delfinaario- ja planetaarioesitykset olivat jo ohitse, mutta akvaarioon pääsisi. Kysyimme lapsilta, haluaisivatko he mennä katsomaan kaloja ja kun vastaus oli yksimielinen "Joo!", otimme suunnaksi Särkänniemen.
Särkänniemen akvaario sijaitsee samassa rakennuksessa planetaarion kanssa. Liput aikuisilta ja yli 3-vuotiailta lapsilta maksoivat 10 euroa. Pääsymaksu tuntui melko kalliilta, onneksi pienimmät testiryhmäläiset pääsivät sentään maksutta sisään. Akvaarion ovella meitä oli vastassa toinen ikävä yllätys, nimittäin tiedote, että akvaarion tiloissa olisi portaita ja liikkuminen lastenrattaiden kanssa voisi olla hankalaa. No, päätimme kuitenkin katsoa, mitä oven takaa löytyisi.
Kaksikerroksisen akvaarion kerrosten välillä oli tosiaan pelkät kierreportaat, ei hissiä. Ylempi kerros oli nopeasti katsottu läpi, kala-altaita kun ei kovin montaa ollut. Jätimme rattaat kierroksen ajaksi parkkiin ja kapusimme portaita pitkin alakertaan. Aikuisen näkökulmasta alakerrankin altaat oli nähty muutamassa minuutissa. Muihin suomalaisiin akvaarioihin (meille tuttuja ovat Sea life ja Kotkan Maretarium) verrattuna Särkänniemen akvaario on nimittäin tosi pieni ja ulkoasultaankin jo aika vanhanaikainen. Viimeisin käyntini Särkänniemen akvaariossa on omasta lapsuudesta 90-luvulta ja tuntuu siltä, että ihan hirveästi muutoksia tuon jälkeen ei ole tapahtunut. Kokoon ja tarjontaan nähden pääsylipun hinta alkoi tuntua vielä kalliimmalta.
Lapset eivät kuitenkaan ole samalla tavalla kriittisiä kuin me aikuiset ja heistä akvaariossa oli kivaa. Naperot viihtyivät vedenalaisten ihmeiden äärellä, vaikka osa altaista oli niin korkealla, että alle metrin mittainen taapero juuri ja juuri ylettyi kurkkaamaan niihin. Vähän elämyksellisyyttäkin Särkänniemen akvaariossa oli tarjolla, kun yhdessä altaassa puhkesi ukkosmyrsky. Pieni kalafani oli lisäksi ikionnellinen, kun sai kotiinviemisiksi akvaarion asukkaista kertovan infovihkosen. Jäimme kuitenkin kaipaamaan penkkejä, joille olisi voinut istahtaa akvaariokierroksen lomassa, niitä kun ei koko paikassa ollut yhden yhtä.
Akvaarion ulkopuolella, aivan sen oven vieressä on tilava ja hyvinvarusteltu lastenhoitohuone, jossa saatiin hoidettua niin vaipanvaihdot kuin pottailutkin.
Missä teidän mielestänne on (Suomen) hienoin akvaario?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti