maanantai 26. toukokuuta 2014

Täydellinen retkipäivä: Lonna & Suomenlinna

Vapaa perjantai ja lämpömittarin lukemat kipuavat jo aamulla yli 20 asteeseen. Tällaisena päivänä ei kannata jäädä sisälle notkumaan, joten mekin päätimme lähteä piknikille raikkaiden merituulten äärelle. Tarkoituksenamme oli testata Helsingin uusin ulkoilusaari, Lonna. Lonnan saari ei toki ole noussut yhtäkkiä meren pohjasta, vaan on aikaisemmin ollut Puolustusvoimien hallinnassa ja yleisöltä suljettu. Vuonna 1999 saaren omistus ja hallinnointi siirtyi Suomenlinnan hoitokunnalle ja tämän vuoden toukokuussa saari avautui kaikelle kansalle.
Lonna sijaitsee Suomenlinnan naapurissa, noin kymmenen minuutin venematkan päässä kauppatorilta. Saarelle pääsee Kauppatorilta Suomenlinnaan liikennöivän JT Linen yhteysaluksen kyydissä. Noin kerran tunnissa ajetaan vuoro, joka kulkee pyydettäessä Lonnan kautta. Lonnan retkeen kuuluu pakollinen kierros Suomenlinnan kautta, sillä JT Linen lautat pysähtyvät Lonnassa ainoastaan menomatkalla. Edestakainen matka maksaa aikuisilta 7 euroa ja kouluikäisiltä lapsilta puolet tästä. 
Laivamatkat ovat aina meidän lasten mieleen ja mikäs hellepäivinä on merellä ollessa, ihanaa kun tuuli tuivertaa hiuksia ja aallokkoa ei ole nimeksikään. Kun rantauduimme Lonnaan, me äidit saimme välittömästi flash backin viime vuoden alkukesään ajoittuneelta Harakan retkeltämmeLintuja. Isoja. Paljon. Ja niillä on pesintäaika. Hanhet ja lokit olivat vallanneet saaren aika lailla itselleen ja sähisevät linnut sekä niiden jätökset rajoittivat piknik-haluja kohtalaisen paljon. Päädyimme suosiolla Lonnan kahvilan pöytään ja haimme välipalaa sisätiloista.
Kahvilan valikoimat olivat hyvin niukanlaiset. Meidän porukalle tarjolla ollut ainoa makea vaihtoehto, suklaabrownie, tosin upposi hyvin. Lapsetkin saivat maistaa jääteetä, sillä minkäänlaista mehua ei kahvilasta löytynyt. Kahvilan sisustus oli viihtyisä ja wc-tilat siistit. Lapsia ei oltu erityisesti huomioitu, sillä hoitopöytiä tai pottia ei vessassa näkynyt. Lonnassa on myös ravintola. Me olimme liikkeellä jo aamupäivästä, jolloin ravintola ei ollut vielä aukaissut oviaan, joten sen tarjontaan emme tällä kertaa tutustuneet.
Lonnan saarella on vielä vähän keskeneräinen tunnelma. Rakennustyöt olivat useammassakin paikassa käynnissä ja monenlaista aktiviteettia lasten leikkipaikasta joogasaleihin pienelle saarelle onkin tulossa. Rakennustöiden valmistuttua (ja lintujen pesintäajan ulkopuolella) Lonna voisi olla varteenotettava piknik-kohde. Kahvilasta saa ostaa myös valmiita piknik-kasseja. Vallilan kangaskassista löytyy piknik-liina, termariin saa kahvia tai teetä ja mukaan pakataan sekä suolaista että makeaa evästä. Piknik-kassin hinta on 17 euroa/henkilö. Parhaat eväidensyöntipaikat löytyvät kuulemma saaren pohjoisrannalta, josta avautuvat kauniit postikorttimaisemat Helsingin keskustaan.
Meille tunti kukkien poimimista ja kahvittelua Lonnassa riitti ja siirryimme hyvissä ajoin laiturille vilkuttamaan, että ohi ajava lautta poimisi meidät kyytiin. JT Linen alukset liikennöivät Suomenlinnakeskuksen vieressä sijaitsevalle laiturille, josta on lyhyt matka hyville piknik-paikoille. Suomenlinnakeskuksen tiloissa on wc:t ja invavessassa myös hoitopöytä ja potta.
Näin alkukesästä ja arkipäivänä Suomenlinnassa oli varsin miellyttävä retkeillä, sillä porukkaa ei ollut ruuhkaksi asti. Mahduimme kulkemaan sulassa sovussa luokkaretkeläisten kanssa. Rauhallinen paikka eväiden syöntiin löytyi helposti. Levitimme viltin ja kasasimme ennen laivaan nousua kaupasta ostetut eväät viltin päälle. Ja sitten keskityttiin syömiseen. Raittiissa ulkoilmassa ruoka maistui ja porukkamme tuhosi kevyesti litran mansikoita, pari leipää ja paketillisen välipalakeksejä. Hupsista.
Kun eväät oli syöty, kaivettiin kassista lapsille viihdykkeeksi saippuakuplapullot. Muksujen kirmatessa sulassa sovussa nurmikolla kuplia puhallellen ja meidän äitien loikoillessa viltillä auringosta nauttien, tuli mieleen, että tällainen taitaa olla täydellinen kesäretkipäivä. Lasten matkassa ♥ kesä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti