perjantai 23. toukokuuta 2014

Päiväretki Hyvinkäälle: Vetureita joka lähtöön!

"On vetureita kahdeksan(kymmentä), näätkö joukon mahtavan..."
Jos teilläkin fanitetaan Tuomas Veturia tai kasataan olohuoneen lattialle puista junarataa illasta toiseen, niin tässä tosi kiva käyntikohdevinkki vaikkapa kesälomalle: Suomen Rautatiemuseo sijaitsee Hyvinkäällä ja kätkee sisäänsä kokonaisen lauman aitoja höyryvetureita menneiltä vuosikymmeniltä.
Me vierailimme Rautatiemuseossa Hyvinkään retkellämme. Museo sijaitsee kauniissa ympäristössä, 1870-luvulta peräisin olevan Hanko-Hyvinkää -rautatien asema- ja varikkoalueella. Vanhoista alkuperäisistä rakennuksista näyttelytiloina toimivat asema, veturitalli ja kasarmi.

Rautatiemuseo on avoinna toukokuun loppuun saakka tiistaista perjantaihin klo 12-15 ja kesäkaudella (elokuun loppuun saakka) päivittäin klo 10-17. Kesäkaudella museon puistossa palvelee myös kahvila ja ulkona voi nousta pienoisjunan kyytiin. Sisäänpääsymaksu Rautatiemuseoon on aikuisilta 8 euroa ja yli 7-vuotiailta lapsilta 3 euroa.
Me suuntasimme lasten kanssa heti ensimmäiseksi veturihallin perältä löytyvään lasten näyttelyhuoneeseen. Täällä lapset ihastelivat tutunnäköisissä huvipuistomaisemissa kulkevaa pienoisrautatietä sekä laittoivat veturikuskin lakit päähänsä ja nousivat ihan oikean höyryveturin ohjaimiin. Vähän kaveruksia jännitti, että lähteekö veturi ihan oikeasti käyntiin...mutta ei sentään. Lasten näyttelyssä oleva höyryveturi onkin, harmi kyllä, ainoa Rautatiemuseon junista, johon pääsee sisälle. Veturikuskileikin jälkeen melkein yhtä jännää oli laskeutua portaita alas höryveturin alle. Huii...kuinkakohan monta tonnia rautaa tuossa pään päällä olikaan?
Veturihalleja on Rautatiemuseossa kaksin kappalein. Toisessa hallissa on valtavankokoisia mustia höyryvetureita sekä lähes alkuperäisessä asussaan oleva sepän verstas. Toisesta veturihallista löytyy sitten liuta Tuomas Veturin kavereita, eli kiiltäväkylkisiä, värikkäitä höyryvetureita ja niiden lisäksi modernimpia juna- ja veturimalleja. Lisää mielekkyyttä näyttelykierrokselle saisi, jos juniin pääsisi katsomaan sisälle. Muutamaan vaunuun sentään sai kurkistaa ikkunan läpi ja lapsia tuntui ihmetyttävän erityisesti se, että hienoissa junanvaunuissa oli lattialla potta!
Museon aulassa lapsivieraita ilahduttaa leikkialue, jossa leikitään - luonnollisesti - puisella junaradalla. Museokaupan hyllyistä löytyy myös pienille junafaneille sopivia matkamuistoja.
Museojunien parista olikin hyvä lähteä kotimatkalle modernin lähijunan kyydissä. Ennen junaan nousua ehdimme vielä kahvitella kauppakeskus Willassa Kulmakonditoriassa sekä soitella hetken hauskoja jättiläissoittimia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti