maanantai 27. tammikuuta 2014

Viikon ruokalista

Mitä tänään syödään? Siinäpä kysymys, jonka miettimiseen on tullut käytettyä hetki jos toinenkin. Vaikka en varsinaisesti mikään ruokaharrastaja olekaan, ongelma ei ole niinkään ruoan valmistaminen vaan se, että pitäisi keksiä, mitä sitä oikein haluaisi laittaa, etsiä sopiva resepti ja käydä vielä kaupassa ostoslistan kanssa. Lopputulos on usein ollut se, että tämä kysymys on ollut avoimena vielä kauppareissullakin, mitään listaa ei ole mukana ja ostoskärryihin tulee haalittua tarvikkeet johonkin niistä noin kymmenestä ruokalajista, joiden valmistusohjeet osataan ulkoa. Tylsäksihän se käy, kun sama menu toistuu viikosta toiseen, lihapullia, makaronilaatikkoa, lohikiusausta, kasvispastaa, sosekeittoa...Huoh!
Tiedossa on toki, että pienellä suunnittelulla nykyajan reseptitulvasta (kiitos netti ja ihanat ruokablogit) olisi helppo koostaa joka viikolle monipuolinen ruokalista. Tosiasia on kuitenkin, että en vain saa aikaiseksi. Viikonloppuisin ehkä jaksaakin panostaa, mutta arkena ruoanlaiton pitää olla helppoa, nopeaa ja mielellään lopputuloksen sellaista, että se kelpaa koko perheelle.
Niinpä kun sähköpostilaatikkoon kilahti Valion uutiskirje, jonka lopussa oli valmis viikon ruokalista, päätin, että kokeillaanpas vähän uutta systeemiä. Katsoin viikon reseptit läpi ja kirjoitin lapulle, mitä niihin tarvitaan. Luettelosta tuli yllättävän lyhyt! Sitten kauppaan ja taas positiivinen yllätys, kun systemaattisesti laaditun listan kanssa kauppareissusta selvittiin paitsi nopeammin, myös huomattavasti halvemmalla kuin tyypillisellä "tämä-voisi-olla-tarpeen/jos-vaikka-tehdään-tätä/tätäkään-ei-taida-olla-kotona" -tyyppisestä markettikierroksestamme.
Ja ah, miten ihanan helpottava onkaan se tunne, kun tiedän, että kotona on valmistusaineet ruokaan joka arkipäivälle. Kaupasta ei tarvi viikon mittaan hakea kuin maito- ja leipätäydennystä. Rahaakin säästyy, kun ei tule tehtyä heräteostoksia, eikä varmuuden vuoksi hankittuja käyttämättä jääneitä ruokatarvikkeita joudu heittämään viikon päätteeksi pois. Ehkä parasta on kuitenkin se, että ellei välttämättä halua, ei tarvitse käyttää aikaa eikä energiaa sen miettimiseen, että mitäs tänään syötäisiin. Valion lista on meillä käytössä pääsääntöisesti arkipäivisin, joten viikonloppuisin käytetään luovuutta ja kokkaillaan, mitä mieli tekee (tai syödään mummolassa tai ravintolassa :) ).
Valion lisäksi muutkin firmat tarjoavat tällaisia viikon ruokalista -tyyppisiä palveluja. Esimerkiksi Pirkalla ja Hellapoliisilla näyttää olevan vastaavanlaisia. Itse tykkään Valion palvelusta, koska sen ohjeilla ei ole sidottu mihinkään tiettyyn kauppaketjuun ja ruoatkin ovat olleet keskimäärin aika hyviä. Ohjeita muokkailemme tilanteen mukaan meidän perheen makuun sopivaksi. Jos listalla on jokin sellainen ruokalaji, josta on tiedossa, että se ei meillä tule käymään kaupaksi, vaihdetaan se toiseen ja esimerkiksi kovin tulisten vaihtoehtojen sijaan suositaan miedompia makuja.
Nyt kun tällainen viikon ruokalista on ollut meidän perheessämme käytössä useamman kuukauden, voi todeta, että arki on helpottunut ja perheen ruokalista on monipuolistunut. Omat kokkailutaidotkin ovat toivottavasti hiukan harjaantuneet, kun on tullut kokeiltua ihan uusiakin juttuja. Miinuksena todettakoon, että Valion palvelussa vastaan tulee aika usein samoja ruokalajeja ja välillä sesongit menevät sekaisin, kun marraskuun listalle tarjotaan jotain keväistä tuoreparsasalaattia...
Millaisia keinoja teidän perheessänne käytetään arjen ruokahuollon helpottamiseksi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti