lauantai 2. elokuuta 2014

Lapsiperhe asuntomessuilla

 


Meidän perheen kotimaan kesälomareissu suuntautui tänä vuonna Keski-Suomeen. Yksi käyntikohteistamme oli asuntomessut, jotka tänä vuonna järjestetään Jyväskylässä. Messualue sijaitsee Äijälänranta-nimisellä alueella, jonne pääsee joko messubussilla tai laivakuljetuksella. Me valitsimme maksuttoman messubussin, jonka kyytiin hyppäsimme Jyväskylän matkakeskuksen pysäkiltä. Bussit - tai ainakin ne kaksi, joilla me ajelimme - olivat upouusia matalalattia-autoja, joihin mahtui useammat lastenrattaat. Menomatka kesti 10 minuuttia ja kiertoreittiä kulkenut paluumatka tuplasti pidempään.


Hotellimajoitukseemme kuului kaksi aikuisten lippua messuille. Portilta ostettuna lippujen hinnat ovat aikuisilta 21 euroa ja yli 7-vuotiailta lapsilta 10 euroa. Alle kouluikäiset pääsevät vanhempien seurassa ilmaiseksi sisään. Tarkemmat tiedot lippujen hinnoista ja alennuksista voi tarkistaa täältä.
Meillä oli messuilla mukana omat rattaat kuopukselle. Lastenrattaita olisi saanut myös lainaksi alueelta. Kärryjen kanssa messukohteissa kulkeminen olikin sitten hankalampaa. Ymmärrettävästi kaksikerroksisiin asuintaloihin ei yleensä rakenneta hissejä, mutta joihinkin kohteisiin oli ensimmäisiinkin kerroksiin ratasväeltä kokonaan pääsy evätty. Kävimme muutamassa mielenkiintoisimmassa kohteessa tutustumassa koko perheen voimin, niin että jätimme rattaat parkkiin, välillä taas kiertelimme taloissa vain esikoisen kanssa tai toinen aikuisista itsekseen.
Asuntomessuilla oli tänä vuonna tarjolla messukävijöille erilaisia valmiiksi suunniteltuja teemakierroksia. Me nappasimme luonnollisesti mukaamme Lapsiperhe-kierroksen kartan, jota löyhästi seuraillen kiertelimme alueella.
Olen viimeksi ollut asuntomessuilla lähes kymmenen vuotta sitten. Silloin, lapsettomana opiskelijana, messutaloja tuli katseltua vähän erilaisin silmin. Tällä messukäynnillä lastenhuoneet, kodinhoitotilat ja esimerkiksi porrasratkaisut olivatkin ihan eri tavalla kiinnostavia. Koska talonrakennus ei ole meidän perheelle ajankohtaista, eniten ideoita ja ihastusta Jyväskylän messuilla herättivät pienemmät sisustukselliset ratkaisut.
Messuilla oli paljon kivaa tekemistä myös pikkuväelle. Lapsiperhe-teemareitille oli valittu muutamia kohteita, joissa oli esimerkiksi erityisen persoonallisia lastenhuoneita, lasten toteuttamia majoja ja koiraperheen koti agility-ratoineen. Piipahdimme myös alueen upouudessa leikkipuistossa, jonka suunnitteluratkaisut ovat kuulemma puiston käyttäjien, eli lasten itsensä, ideoimia. Messujen esittelypisteillä pääsi lisäksi mm. rakentelemaan kaarnalaivoja sekä tekemään virkistävän pulahduksen pallomereen.
Messuevästä haimme Pandan lakubussista. Suuremmankin nälän olisi alueen ruokateltoissa saanut varmasti taltutettua. Messujen sisäänkäynnin luona sijaitsee niin ikään uudenkarhea päiväkoti, jonka tiloihin oli järjestetty lastenhoitopiste ja lapsiparkki.
Meidän muksut viihtyivät messuilla yllättävänkin hyvin. Erityisesti 4-vuotiaasta oli jännittävää käydä katsomassa, millaisia huoneita ja yllätyksiä talojen sisältä löytyi. Myös se herätti pohdintaa, minkä nimisiä lapsia messutaloissa mahtaa asua.
Jyväskylän asuntomessuilla ehtii vierailemaan elokuun 10. päivään saakka. Messut ovat avoinna päivittäin klo 10-18.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti