perjantai 14. maaliskuuta 2014

Helppo luontopolku lapsille

Metsäretkeily lasten kanssa on kivaa puuhaa. Ilmaista, (lapsista) jännittävää, aikuiselle helppoa, kun kerrankin kaupunkilaisnaperotkin saa päästää juoksemaan ihan vapaasti, ilman pelkoa liikenteen vaaroista ja tuo mukavaa vaihtelua puistoiluun tai hiekkalaatikkoulkoiluun.
Me, kuten suuri osa suomalaisista, olemme onnekkaita, kun lähimetsä alkaa melkein kotiovelta. "Meidän metsä" (4-vuotiaan sanoin) onkin tuttu paikka. Siellä on käyty päiväunikävelyillä vauvasta asti, retkeilty perheen ja päiväkotiryhmän kanssa, laskettu pulkkamäkeä ja metsästetty jopa tonttuja.
Tällä kertaa päätimme vaihtelun vuoksi järjestää lähimetsässä toteutukseltaan superhelpon luontopolun. Tai ehkä aarteenetsintä olisi oikeampi nimitys? Tätä luontopuuhaa varten tarvitset
  • paperia ja kynän
tai vaihtoehtoisesti
  • tietokoneen ja printterin
Ideana on siis merkitä paperille joko sanoin tai ainakin pienille lapsille mieluiten kuvin asioita, joita bongaillaan metsästä. Kun kyseinen juttu on löydetty, kuvan alle voi merkitä esimerkiksi rastin. Näppärä piirtää kuvat itse, me käytimme Googlen kuvahakua...Kohteita voivat olla esimerkiksi erilaiset puut ja kasvit, havunneulaset, linnut, silmut, käpy, sammal, kääpä, oksa jne. Valitse lapsen ikätasoon sopivia juttuja. Meidän tehtävämme sopivat parhaiten leikki-ikäisille lapsille, noin 3-vuotiaasta alkaen. Muitakin aisteja kuin näköä kannattaa hyödyntää. Me laitoimme välillä silmät kiinni ja kuuntelimme linnun laulua ja tuulen huminaa sekä tunnustelimme sileää ja karheaa puun runkoa ja metsästimme märkiä ja kylmiä juttuja.
Retken kuin retken kruunaa tietysti evästauko! Voileivät, keksit ja pillimehut maistuvat niiiin hyvältä luonnon helmassa. Äideille luksusta on lämmin tee termarissa.
Käyttekö te lasten kanssa metsäretkillä?  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti