perjantai 12. heinäkuuta 2013

Päiväretki Porvooseen

Tunnin ajomatkan päässä Helsingistä sijaitseva Porvoo on hyvä päiväretkikohde ainakin pääkaupunkiseudulla asuville. Kaupungissa voi lastenkin kanssa viettää mukavan päivän, tässä meidän vinkkimme Porvoon parhaisiin tärppeihin Lasten matkassa:
Miten sinne pääsee? Autolla tai bussilla toki, mutta niiden lisäksi kesäaikaan Porvooseen liikennöi myös m/s J.L. Runeberg -laiva sekä museojuna lättähattu. Olemme testanneet lasten kanssa pariin otteeseen Runeberg-aluksen kyytiä. Laivaan mahtuu hyvin mukaan lastenvaunut ja alle 7-vuotiaat lapset matkustavat mukana maksutta. Matka on melko pitkä, kolmisen tuntia suuntaansa, joten suosittelemme ottamaan mukaan riittävästi viihdykettä lapsille ja harkitsemaan toiseen suuntaan matkan taittamista nopeammalla välineellä. Merellä on myös aina viileää, joten lämmintä vaatetta kannattaa pakata mukaan kaikenikäisille. Tosin sisätiloihinkin Runebergillä pääsee lämmittelemään. Laivalta löytyvät myös pikkuruiset wc-tilat sekä kahvila, josta saa pientä purtavaa ja tietenkin Runebergin torttuja!
Näkemistä ja tekemistä. Porvoon Vanha kaupunki on varmaankin ykkösenä useimpien Porvoo-kävijöitten listalla. Kapeilla mukulakivikujilla onkin kiva kierrellä, piipahtaa pienissä myymälöissä ja ihastella vanhoja puutaloja. Rattaiden kanssa saattaa olla vaikea päästä kaikkein pienimpiin kauppoihin sisään. Vanhan kaupungin lisäksi suosittelemme kävelyretkeä Jokirannassa. Joen itärannalla on useita kesäravintoloita ja länsirannalla puolestaan modernia arkkitehtuuria edustavia, vanhoista ranta-aitoista inspiraationsa saaneita asuintaloja. Länsirannalla sijaitsee myös Taidetehtaan kulttuuri- ja ostoskeskittymä.
Vanhasta kaupungista, Jokikadun keskivaiheilta löytyy Porvoon nukke- ja lelumuseo. Itse olen käynyt paikassa viimeksi kouluikäisenä ja vähän epäilin, viihtyisivätkö lapset (3 v. & 1 v.) siellä lainkaan, kun kaikki tavarat ovat visusti lasin takana. Kolmevuotias kuitenkin jaksoi ihastella hyvän tovin entisajan leluja, joita on saatu mahdutettua yllättävän paljon pieniin tiloihin. Museon yläkertaan ei rattaiden kanssa pääse, joten vaunuissa matkustavat vauvat saa napata syliin, mikäli mielii katsastaa molemmat kerrokset.
Toinen museo, jossa lastenkin kanssa piipahtamista kannattaa harkita, on Runebergin kotimuseo. Me emme ole täällä vielä omien lasten kanssa käyneet, mutta omassa lapsuudessa paikassa on tullut vierailtua useammankin kerran. 
Shoppailua. Lastenvaatekauppa Skidin olemmekin esitelleet jo aikaisemmassa postauksessa. Skidillä on myymälät Taidetehtaalla ja Vanhassa kaupungissa. Vanhassa kaupungissa kannattaa piipahtaa ainakin söpössä lelukaupassa Riimikossa, herkkukauppa Skafferissa ja tietenkin Brunbergin suklaa- ja makeismyymälässä. Brunbergillä on aina tarjolla myös makeita maistiaisia. Suklaisia herkkuja saa Brunbergin ohella kirkon vieressä sijaitsevasta Pienestä Suklaatehtaasta. Kesäaikaan kannattaa testata suklaatehtaan omaa jäätelöä. Lastentarvikkeita ja leluja löytyy lisäksi Brunbergin naapurista, Max o Miasta ja tyttölasten lähipiiri voi tehdä löytöjä Ebba Kids & Women -myymälässä.
Leiki ja liiku! Porvoon leikkipuistot eivät ehkä vedä vertoja Helsingin isoille puistoille, mutta muutama ihan kiva energianpurkupaikka Porvoostakin löytyy. Uudehko Lyseonpuiston leikkipaikka on yksi keskustan alueen kivoimpia leikkipuistoja. Monenlaisten kiipeilytelineiden lisäksi puistosta löytyvät perinteiset keinut ja hiekkalaatikot. Jokirannassa, uuden Aleksanterinkadun sillan vieressä, on pieni leikkilaiva. HopLopkin Porvoosta löytyy. Se sijaitsee Kuninkaanportissa, jonkin matkaa keskustasta Helsinkiin päin. 
Jos ajatus päiväretkestä Porvooseen jäi kutkuttamaan, kannattaa pysyä kuulolla, sillä tulossa on vielä postausta Porvoon ravintola- ja kahvilatarjonnasta :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti