tiistai 30. heinäkuuta 2013

Lasten kanssa nähtävää Berliinissä

Reissupostaukset Berliinistä jatkuvat ja seuraavaksi vuorossa on kaupungin nähtävyyksien esittelyä.
Berliini on täynnä nähtävyyksiä värikkään historiansa ansiosta. Lasten kanssa reissatessa emme viitsineet käyttää liikaa aikaa pelkästään historiallisiin nähtävyyksiin, joten me yritimme löytää myös heille mieleisiä käyntikohteita. Toki kävimme katsomassa perinteiset Brandenburgin portin, Holokaustin muistomerkin ja Checkpoint Charlien, mutta näiden lisäksi tutustuimme kaupunkiin hieman lapsiystävällisemmissä merkeissä. 
Me emme olleet suunnitelleet matkaa etukäteen kovinkaan tarkasti, vaan tutkailimme hotellimme sijaintia ja lasten fiilistä ja teimme suunnitelmia niiden pohjalta. Ensimmäisenä päivänä päätimme lähteä katsomaan kaupunkia joelta käsin. Berliinin halki virtaa Spree-joki ja sillä seilaa monia erilaisia jokiristeily-laivoja. Me valitsimme niistä yhden ja hyppäsimme kyytiin. Ilma suosi ja joelta käsin näki hyvin Berliinin nähtävyyksiä. Myös lapset jaksoivat hyvin tunnin kestävän risteilyn ja jopa vaipanvaihtokin saatiin laivassa suoritettua.
Seuraava lomapäivämme oli pyhitetty kokonaan Berliinin kuuluisalle eläintarhalle. Zoologischer Garten Berlinon yksi maaliman suurimmista eläintarhoista. Me matkasimme eläintarhaan julkisilla, S-junalla ja jäimme pois kyydistä Tiergartenin asemalla. Olimme liikenteessä heti aamusta, eikä lippuluukulle ollut jonoa paria metriä enempää. Lippujen hinnat löytyvät täältä.
Suunnitelmissamme oli aluksi pärjätä eläintarhassa ainoastaan taaperolle mukana olevilla rattailla, mutta melko pian kävi selväksi, että järkevää olisi vuokrata portilta puinen kärry, jolloin myös leikki-ikäinen pääsisi lepuuttamaan välillä jalkojaan. Eläintarhan alue on iso ja koko alueen läpikulkeminen voi käydä lapsille melko raskaaksi. Meillä oli mukana pientä evästä, joten aina väsymyksen iskiessä istuimme penkille ja otimme hieman huikopalaa. Eläintarhan ravintoloita emme, jäätelökioskia lukuun ottamatta, testanneet, sillä oletimme hintatason paikassa olevan melko korkea.  
Me olemme nähneet ulkomaanreissuillamme monia eläintarhoja, eikä Berliinin eläintarha tehnyt lapsiin sen suurempaa vaikutusta kuin muutkaan vastaavat. Toki lapset olivat innoissaan apinoista, jääkarhuista ja muista hienoista eläimistä, mutta leikki-ikäisille pienempikin eläintarha on monesti aivan riittävä. Jossain vaiheessa tulee kuitenkin se "eläinähky", eikä mitkään upeimmatkaan eläimet jaksa enää kiinnostaa. Eläintarhan suuri leikkipaikka taisi olla lapsille kuitenkin se kaikkein mieleisin. Aurinkoinen päivä saatiin kuitenkin eläintarhassa hyvin kulumaan, vaikka vuonna 2012 kuollutta pandaa jäätiinkin kaipaamaan.
Kolmantena päivänä päätimme ottaa hieman rauhallisemmin ja lähdimme läheiseen Volksparkiin. Suurelta puistoalueelta löytyi useampikin leikkialue ja lapset saivat temmeltää ja peuhata puistoissa mielinmäärin. Puiston siisteyteen ja tasokkuuteen olin kuitenkin hieman pettynyt ja vaikuttikin siltä, kuin puistoa hoidettaisiin tänä päivänä melko pienellä euromäärällä. 
Aamupäivän puistoilujen jälkeen lähdimme katsomaan vielä Berliiniä TV-tornista käsin. Berliinin TV-tornikohoaa yli 300 metrin korkeuteen ja sinne pääsee hissillä. Olimme kuulleet, että torniin saattaa olla pitkiäkin jonoja, mutta meillä kävi tuuri ja pääsimme ylös vievään hissiin melko lyhyen jonottamisen jälkeen. TV-tornissa taaperon rattaat piti jättää parkkiin alakertaan, joten pienelle vauvalle kannattaisi olla esimerkiksi kantoreppu mukana. TV-tornin näköalat olivat erittäin hulppeat ja leikki-ikäinen sanoikin näkevänsä ihan Helsingin Arabianrantaan asti :) Ajankohtaiset pääsymaksut voi tarkastaa täältäNeljäntenä lomapäivänä Berliinissä koitti se ennalta eniten odotettu hetki, kun vierailimme Legoland Discovery Centressä. "Legomaata" oli odotettu kovasti, eikä se päässyt lasten odotuksia pettämään. Aikuisille paikasta tuli mieleen pieni hoplop, mutta lapset viihtyivät. Menoa ja melua riitti, kun paikka vilisi saksalaisia koululaisia. Mekin kuitenkin mahduimme hyvin sekaan, vaikka paikka ei liian suuri ollutkaan. 
Taapero ja leikki-ikäinen jaksoivat innostua pöydistä, joilla sai lekkiä erilaisilla Lego-palikoilla. Myös pienet huvipuistolaitteet ja minimaat riittivät hyvin pienemmille lapsille, mutta kouluikäisille paikka voisi olla pienoinen pettymyskin. Pääsyliput "Legomaailmaan" ovat huomattavasti edullisemmat jos ne ostaa etukäteen netistä. Meillä ei ollut ennakkoon ostettuja lippuja, mutta hotellista saadun kartan sivulla oli paikan alennuslippuja, jotka hyödynsimme.
Lähtöpäiväksi mieheni oli suunnitellut meille käynnin makkaramuseoon, Deutsches Currywurst Museum. Museo sijaitsee Schützenstrassella ja me matkasimme sinne U-Bahnilla. Valitettavasti aamupäivällä paikassa olikin joku yksityistilaisuus ja pääsimme sisään vasta iltapäivän puolella. Käytimme väliajan hyväksi käyden lounaalla ja katsomassa läheltä löytyvän nähtävyyden Check Point Charlien.
Makkaramuseo voi kuulostaa alkuun melko erikoiselta käyntikohteelta ja täytyy myöntää, että sitä se kyllä olikin. Paikka oli erittäin siisti ja viimeisen päälle sisustettu ja tosiaan museon aiheena on saksalainen Currywurst. Paikassa oli makkaran muotoinen sohva, vitriinissä erilaisia nakkikioskien lautasia ja haarukoita ja seinustalla erilaisten ihmisten jääkaappeja sisältöineen. Museo oli niin erikoinen, että koko museokäynti sujui leveä hymy kasvoilla. 
Leikki-ikäiselle kohokohta museossa oli sisältä löytynyt nakkikioski. Siellä sai itse paistaa muovimakkaroita ja keittää muoviranskanperunoita ja myydä niitä sitten vuorotellen isille ja äidille. Leikki-ikäinen viihtyi paremmin kuin hyvin ja pois lähdettiin erittäin haikeana. Toinen mieleinen asia museossa oli kosketusnäyttö-peli, jossa tehtävänä oli valmistaa currywurst-ateria mausteineen määrätyn ajan kuluessa. 
Makkaramuseon pääsylippujen hintaan kuului vielä makkaramaistiaiset, jotka nautimme museon ravintolassa. Taapero heräsi päiväuniltaan vasta, kun ruoka alkoi tuoksua nenään ja hyvä että heräsi, niin pääsimme testaamaan myös paikan vaipanvaihtomahdollisuudet. Suureksi yllätykseksi henkilökunta ohjasi meidät inva wc:seen, josta löytyi kuin löytyikin vaipanvaihtotaso.
Berliinin reissullamme kaikki käymämme paikat olivat mielenkiintoisia ja lapsiperheille sopivia kohteita. Ennakkoarvailuista poiketen leikki-ikäisen mielestä reissun ehdoton kohokohta oli makkaramuseossa käynti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti