keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

Myrskyluodon lapset

Olimme haaveilleet retkestä Bengtskärin majakalle jo jonkin aikaa ja vihdoin tänä kesänä saimme toteutettua suunnitelman. Majakka sijaitsee Saaristomeren uloimmalla luodolla, 25 kilometriä Hangosta lounaaseen.
Bengtskäriin on muutamia vaihtoehtoisia yhteysvenereittejä. Me valitsimme Hangon Itäsatamasta lähtevänMarine Linesin Summersea-aluksen. Varasimme matkan muutamaa päivää ennen reissua Marine Linesin nettisivuilta. Matkan hinta oli aikuisilta 55 euroa ja 4-14 -vuotiailta lapsilta 23 euroa. Alle 4-vuotiaat pääsivät ilmaiseksi matkaan. Hintaan sisältyi edestakaisten venematkojen lisäksi opastus ja menomatkalla lohikeittolounas. 
Matka Hangosta Bengtskäriin kestää noin puolitoista tuntia. Ja näin jälkikäteen voi todeta, että onneksi matka ei ole yhtään sen pidempi. Etenkin vuoden ikäistä oli hiukan haastavaa viihdyttää merimatkan aikana, kun liikkuminen keinuvassa aluksessa ei oikein onnistunut. Summersea-aluksella on tilaa yli 150 matkustajalle, istumapaikkoja sisällä ja ulkona, kahvila-ravintola sekä tilavat vessat. Meillä oli mukana rattaat ja ne mahtuivat hyvin kyytiin.
Perillä Bengtskärissä laitoimme rattaat kasaan, nostimme ne maihin ja kannoimme majakan pihalle. Kuopus nukahti melkein heti, kun rantauduimme ja nukkui raikkaassa meri-ilmassa koko pari tuntia kestäneen majakkasaarivierailun ajan. Varsinaisesti rattaiden kanssa liikkuminen ei rantakallioilla onnistu, eli jos mukana on ihan pieniä lapsia, joiden kanssa haluaa paikassa kierrellä, kätevintä lienee pakata mukaan kantoreppu tai -liina.
Bengtskär on paikkana lumoava; valo, silmänkantamattomiin kimmeltävä meri ja sileät rantakalliot tekivät vaikutuksen niin leikki-ikäiseen kuin meihin vanhempiinkin. Parituntisen aikana ehdimme kiivetä 52 metrin korkeuteen kohoavaan majakan torniin, kiipeillä rantakallioilla, piipahtaa majakan historiasta kertovassa museossa ja nauttia herkulliset pullakahvit majakan kahvilassa.
Avomerellä oli hellepäivänäkin tuulista, joten retkelle kannattaa pukea riittävästi lämmintä vaatetta. Pipo pysyy lapsen päässä aurinkohattua paremmin. Lämpimien vaatteiden lisäksi kumisaappaat tai ainakin vaihtosukat voi olla hyvä pakata matkaan, sillä jalat saa helposti kastumaan kalliokolojen lammikoissa tai aaltojen pärskeissä. Koska meidän juuri kävelemään oppinut taaperomme siis nukkui koko sen ajan, kun olimme Bengtskärissä, tarvitsi meidän pysyä ainoastaan kolmevuotiaan seikkailijan perässä. Muutaman kerran sydän taisi jättää pari lyöntiä väliin, kun lapsi kiipeili kallionkielekkeillä. Tarkkana siis saa olla ja pelastusliivien mukaan ottaminen liikkuvaiselle taaperolle voisi olla ihan hyvä ajatus. Paluumatka sujuikin sekä tuulten että lasten energiatason kannalta leppoisammissa merkeissä :).      

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti