keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Julkisilla liikkuminen, osa 3: raitiovaunu

Raitiovaunu, ratikka, spåra...Helsingin keskustan kaduilla kolistelevalla vihreällä vaunulla on monta nimeä.


Raitiovaunulla, kuten muillakin pääkaupunkiseudun joukkoliikennevälineillä, alle 7-vuotiaat lapset ja 0-6 -vuotiasta lasta rattaissa kuljettavat aikuiset matkustavat ilmaiseksi. Ratikoita on liikenteessä uusia ja vanhoja. Uudet ratikat ovat kaikki matalalattiaisia, vanhoissa on sekä matalalattiamalleja että sellaisia, joihin rattaat joutuu nostamaan kyytiin. Pysäkkiaikatauluista voi tarkistaa ennakkoon, minkälainen yksilö seuraavaksi on tulossa.


Matalalattiaratikoissa lastenvaunuille on tilaa toiseksi etummaisen oven kohdalla, muissa paikka löytyy keskiovilta. Huomaathan, että vanhanmallisten, korkeiden ratikoiden oviaukosta eivät kovin leveät lastenrattaat mahdu sisään. Esimerkiksi Brion Sing-rattaat ovat liian leveät, testattu on...


Bussien tapaan ratikassakin on lastenvaununappi, jota kannattaa painaa, kun on jäämässä vaunujen kanssa pois. Ratikalla on kätevää kulkea keskustan alueella ja körötellä esimerkiksi Linnanmäelle tai Kaivopuistoon.

1 kommentti :

  1. Jopas on lastenmatkassa taas ukille uutta opittavaa! Vaikka viidettävuosikymmentä täällä asuneena on ollut mahdollista ratikallakin matkustella, on se vieläkin niin outoa etten ilman noin hyviä neuvoja olisi lastenlasten kanssa matkaan uskaltautunut. Kiitos taas:)

    VastaaPoista