maanantai 11. helmikuuta 2013

Puistoilua

Minun (pääkaupunkiseudun ulkopuolella vietetyssä) lapsuudessani leikkipuistot olivat ruusupensailla aidattuja hiekkakenttiä, joilla oli pari rengaskeinua, liukumäki ja hiekkalaatikko. Nyt omien lasten myötä sana puistoilu on saanut aivan uuden merkityksen. Pääkaupunkiseudulla leikkipuistot ovat paitsi lapsiperheiden pihojen, niin myös olohuoneiden, jatkeita: leikkipuistoissa on nimittäin myös sisätilat. Sellaisia leikkipuistoja, joissa ei ole sisätiloja, nimitetään (ainakin Helsingissä) leikkipaikoiksi.
Leikkipuistojen ulkotilatkin ovat noihin edellä viitattuihin lapsuusmuistoihin verrattuna mahtavia. Jokaisesta puistosta löytyy erilaisia kiipeilytelineitä, keinuja, liukumäkiä, hiekkaleluja, polkuautoja ja muita leikkimiseen innostavia juttuja. Monissa puistoissa on erikseen aidattu puoli pienille lapsille. Leikkipuistojen sisätiloissa voi keittää kahvit, vaihtaa vaipat, lämmittää maitopullot ja istahtaa sohvalle sillä aikaa, kun lapset leikkivät. Joissakin leikkipuistoissa on vielä erikseen jonkinlainen sali, jossa järjestetään esim. muskarityyppisiä laulutuokioita tai jumppia sekä omat tilat askarteluhetkiä varten.

Tällaisia lehmiä löytyy Tuurholmanpuiston leikkipaikalta, Tullisaaresta.

Puistoissa on monipuolista ohjelmaa vauvahieronnasta värikylpyihin ja vaate-esittelyihin. Helsingin leikkipuistojen viikkoaikataulut löytyvät kunkin puiston kotisivulta. Valitettavasti kaikki puistot eivät päivitä nettisivujaan kovin ahkerasti, joten parhaan tiedon lähipuiston aktiviteeteista saa puiston ilmoitustaululta tai henkilökunnan kanssa juttelemalla.2-5 -vuotiaille kotihoidossa oleville lapsille leikkipuistoissa järjestetään päiväkerhotoimintaa. Kerhopaikkaa haetaan erikseen netistä löytyvällä hakulomakkeella.

Leikkipuistoista saa helposti ystäviä, tämä pätee sekä lapsiin että aikuisiin :). Lähes poikkeuksetta leikkipuistoissa on myös töissä mukavaa ja sydämellistä porukkaa. Mukaan on siis helppo sujahtaa ensikertalaisenkin. Niin, ja mikä parasta, melkein kaikki leikkipuistoissa järjestettävä toiminta on täysin maksutonta. Tähän sisältyvät niin kerhotoiminta kuin kesäiset puistoruokailutkin.Kaikkien Helsingin leikkipuistojen ja leikkipaikkojen sijainnit kartalla ovat nähtävissä täällä. Keskustan alueella kivoiksi todettuja ovat mm. Kalliossa sijaitseva leikkipuisto Linja sekä Lastenlehdon ja Kaivopuiston leikkipaikat. Leikkipuistoja on Helsingissä yli 70 ja hauskan päiväretken voi tehdä vaikkapa toisella puolella kaupunkia sijaitsevaan puistoon. Esimerkiksi Santahaminan varuskunta-alueelle ei yleensä ole asiaa, mutta siellä sijaitsevaan Santahaminan leikkipuistoon pääsee käymään, kun muistaa ensin hankkia kulkuluvan soittamalla puistoon.

Lasten matkassa suosittelee!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti