perjantai 31. lokakuuta 2014

Viikarit Viikissä

Aina välillä on pakko mennä vähän metsään. Luonto on kaunis minä vuodenaikana tahansa ja ulkoilu tekee hyvää niin lapsille kuin meille toimistotyön nuuduttamille vanhemmillekin. Mielestäni kaikista kätevimpiä lasten kanssa retkeillessä ovat valmiit luontopolut. Opastetuilla poluilla ei tarvitse karttaa ja kompassia, matkan pituus on etukäteen tiedossa, naperot tykkäävät bongailla seuraavaa rastia ja parhaassa tapauksessa jotain uutta luontotietämystäkin tarttuu reitin varrelta mukaan.Aivan ykkösluontokohteita Helsingissä lasten kanssa liikkuvalle on Viikissä sijaitseva lasten oma luontopolku, Viikarien Viikki. Me kävimme muutama viikko sitten, parhaaseen ruska-aikaan, kiertämässä reitin läpi 2,5- ja pian 5-vuotiaiden lastemme kanssa. Noin kolmen kilometrin pituinen polku lähtee trooppisen puutarhan, Gardenian, takapihalta. Kartan ja runsaasti tehtäviä sisältävän opasvihkosen voi hakea ilmaiseksi Gardenian infosta sen aukioloaikoina tai tulostaa itse netistä (klik, pdf).

Luontopolun tehtävät on suunnattu 5-10 -vuotiaille ja enemmän ehkä päiväkoti- tai koululaisryhmille. Me sovelsimme tehtäviä vähän sinne päin, pienille lapsille sopivaksi. Pääasia oli meidän seurueellamme linnun kuvalla varustettujen rastimerkkien löytämisen lisäksi luonnosta ja kiireettömästä yhdessäolosta nauttiminen. Reitti on tosi kiva ja vaihteleva. Kohokohtia ovat kaksi lintutornia, lintujenkatselulava sekä pitkospuut. Polku on pitkospuuosuutta lukuun ottamatta melko hyvin kuljettavissa myös lastenvaunujen kanssa. Meillä ei ollut lainkaan rattaita mukana, mutta sen verran hauskaa metsäretkeily oli, että jalka nousi kuin huomaamatta reippaasti molemmilla muksuilla ja vasta aivan viime metreillä taaperon piti päästä isin harteille matkustamaan. Aikaa emme katsoneet kellosta, mutta taisi meillä kolmisen tuntia vierähtää retkellä eväshetki mukaan lukien.

Niin, se eväshetki täytyy tietysti metsäretkellä olla. Paras paikka eväiden syöntiin on sopivasti reitin puolivälissä, Keinumäen lintutornin juurella. Isojen pöytien ääressä oli ihana nautiskella eväsleivistä ja kuumasta kaakaosta. Bajamajojakin on reitin varrella useampia, niiden varustetasoon emme kylläkään tällä kertaa tutustuneet tarkemmin.

Kannattaa käydä testaamassa Viikin viikarien luontopolku vielä ennen lumien tuloa tai sitten vaihtoehtoisesti keväällä, kun muuttolinnut taas palaavat. Vuodenaikojen vaihtelu tuo reitille oman lisänsä ja polku on varmasti kiva kulkea niin kesällä kuin syksylläkin. Kesäaikaan reitin alkupäästä voi bongata myös Viikin koetilan pelloilla laiduntavia lehmiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti