maanantai 30. kesäkuuta 2014

Sateisen päivän Helsinki-tärpit (ja vähän vinkkejä myös naapurikaupunkeihin)

Muutama viikko sitten - aurinkoisen alkukesän aikaan - listasimme toiveikkaina kotikaupunkimme ulkoilmaan sijoittuvia, kesäisiä menovinkkejä (täällä). Lupasimme jo tuolloin, että sadepäivien varallekin on tulossa liuta ehdotuksia kivoista, koko perheelle sopivista retkikohteista. Listan kohteissa voi toki vierailla myös syksymmällä, jos niihin ei kesäloman aikana ehdi. Linkit vievät aikaisempiin blogipostauksiin, joissa on kerrottu tarkemmin meidän mietteitämme kustakin paikasta.

SisäleikkipuistotLeikkiluola, SnadiStadi, Huimala, Naurusaari
Sisäleikkipuistoihin on hyvä paeta koleita ja sateisia kelejä. Helsingin sisäleikkipuistoista testiryhmämme on rymynnyt Hakaniemen Leikkiluolassa ja Ruoholahden SnadiStadissa. Naapurikaupungeissakin pääsee purkamaan energiaa sisätiloissa. Espoon Huimala ja Vantaan Flamingon Naurusaari ovat ainakin autolla liikkuville perheille hyvin saavutettavissa. Pääkaupunkiseudulta löytyy myös muutama HopLop sekä sisäleikkipuistojen uusi tulokas, keväällä Sörnäisiin avattu Murulandia, joka meidänkin on tarkoitus ottaa tarkempaan syyniin.
Myös monien kaupungin leikkipuistojen sisätilat leluineen ja peleineen ovat kesälläkin arkipäivisin käytössä.

Mainiot museotRatikkamuseo, Päivälehden museo, Luonnontieteellinen museo, Teatterimuseo, Kansallismuseo, Tekniikan museo, Hotelli- ja ravintolamuseo, Urheilumuseo, Kiasma, Lastentarhamuseo, Ateneum, Sinebrychoffin taidemuseo, Amos Andersonin taidemuseo, Lelumuseo Hevosenkenkä, Ilmailumuseo
"Museoon, jee!" Melkein tuntee onnistuneensa jossain, kun leikki-ikäisen suusta kuuluu tällaista puhetta päivän ohjelmasta kerrottaessa ;). Nykyisin suurin osa museoista on onneksi kaukana pölyisistä ja tylsistä paikoista, joissa pitää puhua kuiskaamalla ja katsella vanhoja esineitä lasivitriinien ja turvaköysien takaa. Toiminnallisuus, kokemalla oppiminen ja elämyksellisyys tuntuvat olevan tämän päivän trendejä ja tekevät museovierailuista lastenkin kanssa mielekkäitä. Toki tietyt säännöt kannattaa pitää museokäynneillä mielessä. Meille on tullut tavaksi kerrata kolme juttua lasten kanssa aina ennen näyttelysaleihin astumista; ei juosta, ei kosketa mihinkään ilman lupaa eikä huudeta.
Ratikkamuseo ja Päivälehden museo sopivat hyvin lapsille ja ovat kaikille maksuttomia. Luonnontieteellinen museo, Kiasma ja Kansallismuseo ovat museoperheen klassikoita ja niiden laajoissa kokoelmissa riittää ihmeteltävää kaikenikäisille. Suosittelemme vierailemaan lasten kanssa myös muissa, kenties hiukan vähemmän tutuissa museoissa, kuten Teatterimuseossa, Urheilumuseossa tai Tekniikan museossa. Pääsylippujen hinnat eivät päätä huimaa ja useimpiin museoihin lapset pääsevät ilmaiseksi sisään.
Naapurikaupunkeihinkin kannattaa tehdä museoretkiä. Espoossa on ihana Lelumuseo Hevosenkenkä ja Vantaalla leikki-ikäisten mieleen oleva Ilmailumuseo.

Luonto- ja tiedekohteetSeaLife, Gardenia, Tropicario, Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha, Talvipuutarha, Haltia, Heureka
Eläimiä, kasveja ja elävää luontoa voi ihastella myös sisätiloissa. Linnanmäen SeaLife on auki vuoden ympäri ja jalat pysyvät säällä kuin säällä kuivina merenalaista elämää ihmetellessä. Vallilassa sijaitsevassa Tropicariossa on näytillä erilaisia matelijoita pienistä liskoista ja käärmeistä aina isoihin krokotiileihin asti.
Suomenkin kesässä trooppiseen tunnelmaan voi sukeltaa kasvihuoneissa; Viikin Gardeniassa, Kaisaniemen kasvititeellisessä puutarhassa ja Töölönlahden Talvipuutarhassa. Etenkin Gardeniaa suosittelemme leikki-ikäisille lapsille, sillä puutarhassa on naperoille omia teemakierroksia. Näin kesällä voi kulkea orangin jäljillä.
Nuuksiossa, Espoossa sijaitsevassa Haltian luontokeskuksessa pääsee tutustumaan suomalaiseen luontoon. Tiedekeskus Heurekassa Vantaalla on tekemistä etenkin kouluikää lähestyville lapsille ja nyt juuri siellä on Lasten Heureka -näyttely.

Näyttelyitä ja kulttuuria
Leffateatterit, kirjastot, Annantalo, Laituri
Sateisena lomapäivänä leffateatterin pehmeät penkit kutsuvat. Finnkinon teattereissa järjestetään noin kerran kuussa Vauvakino-näytöksiä, jotka on suunnattu alle 2-vuotiaiden lasten vanhemmille. Siinä vaiheessa, kun lapsi malttaa pysyä paikoillaan ja keskittyä lastenohjelmiin, voisi olla aika ensimmäiselle oikealle elokuvateatterivisiitille. Meidän testiryhmäläisistä osa on aloittanut leffassa käymisen reilu 2-vuotiaana ja hyvin ensikosketus elokuvien maailmaan sujui.
Pääkaupunkiseudun kirjastot ovat kaikille avoimia paikkoja. Lukemisen lisäksi kirjastoissa voi vaikkapa pelailla ja usein lastenosastoilla on myös leluja. Suosittelemme retkeä Kallion kirjastoon tai espoolaiseen Sellon kirjastoon, joissa molemmissa on hienot lastenosastot. Kirjastojen säännölliset satutunnit ovat kesätauolla, mutta muutamissa kirjastoissa järjestetään kesän aikana satupiknikejä.
Lasten ja nuorten kulttuuritalo Annantalo on juhannuksesta heinäkuun loppuun saakka kiinni. Ovien avauduttua jälleen elokuussa luvassa on monenlaisia lapsille, nuorille ja perheille suunnattuja kulttuuritapahtumia.
Kampin Narinkkatorilla sijaitsee Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston näyttelytila Laituri. Aina silloin tällöin Laiturilla on pientenkin kaupunkilaisten näkökulmasta kiinnostavia näyttelyitä, joten kannattaa pitää silmät auki ja vaikkapa ohimennen piipahtaa matalan kynnyksen Laiturilla.

Uimahallit ja urheilua


Jos luonnonvedet tuntuvat liian viileiltä uimataidon kartuttamiseen, pääsee Helsingissä pulahtamaan kesälläkin uimahallien lämmitettyihin altaisiin. Meidän perheen suosikkiuimahalli on Vuosaari, jossa on hyvät lastenaltaat ja melko hiljattain remontoidut suihkutilat. Myös Mäkelänrinteen uimahallista on hyviä kokemuksia. Helsinkiläisiä lähin kylpylä sijaitsee naapurikaupungissa Vantaalla. Flamingo Span hienoissa puitteissa vesipedot viihtyvät varmasti.
Sisätiloissa lapset pääsevät sporttailemaan lasten ja nuorten kuntokeskus Gymillä (syysaikataulut voimassa 25.8. alkaen). Muksujen kanssa voisi lähteä myös vaikkapa hohtokeilaamaan. Useimmilla keilahalleilla lapset voivat saada radalle reunat, jolloin pallo pysyy kurissa ja homma on hauskaa.
Täydennämme mielellään listaa, joten jos joku kiva kohde unohtui, niin kirjoitelkaapa alle kommenttia! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti