keskiviikko 15. heinäkuuta 2015

Herra Hakkaraisen talossa

Meidän lapset ovat viime aikoina innostuneet Mauri Kunnaksen kirjoista. Etenkin joulupaketista löytynyt Herra Hakkarainen harrastaa on ollut suosittua iltasatulukemista. Niinpä tämän kesän retkikohteita miettiessämme päätimme, että perinteisen Muumimaailma-reissun sijaan voisimmekin suunnata kohti Sastamalassa sijaitsevaa Herra Hakkaraisen taloa. Alkuun mietimme, että yhdistäisimme vierailuun hotelliyöpymisen, mutta muiden lomasuunnitelmien painaessa päälle kallistuimme kuitenkin päiväretken kannalle. Helsingistä Sastamalaan huristelee autolla ihan kohtuullisessa ajassa, eli reilussa kahdessa tunnissa.
Kunnaksen kirjoista tutut satumaisemat kätkeytyvät Sastamalan keskusta-alueelta löytyvän, ulkoapäin melko tavallisen näköisen kivitalon seinien sisään. Sisäänkäynnin jälkeen vastassa on ensimmäisenä myymälä, jonka kassalta pääsyliput lunastetaan. Lippujen hinta on kesäkaudella 8 euroa yli 2-vuotiailta vierailijoilta, tätä nuoremmat pääsevät sisään ilmaiseksi. Jos seurueessa on vähintään neljä yli 2-vuotiasta, saa liput euron halvemmalla. Talvikaudella ulkoilma-aktiviteettien ollessa pois käytöstä pääsymaksu on hieman edullisempi.Osuimme paikalle ruuhka-aikaan, Herra Hakkaraisen iltapäivän unissakävelykierroksen alkaessa. Ihka oikeaan Hakkikseen voi siis törmätä talossa kahdesti päivässä, klo 11 ja 14 (sunnuntaisin klo 14). Pienen alkujännityksen jälkeen meidän tenavat innostuivat vilkuttelemaan Hakkaraiselle. Rohkeimmat tyypit kävivät kättelemässä ja jopa halailemassa ystävällistä unissakävelijää.
Herra Hakkaraisen talossa on kaksi kerrosta ja Hakkarais-maailman lisäksi siis useita muihinkin Kunnaksen kirjoihin pohjautuvia teemahuoneita. Yläkerrasta löytyy Galleria-huone, jossa saa piirrellä ja värittää, Herra Hakkaraisen koti jännittävine ullakoineen sekä Ritarihuone, jonka suurin hitti näytti olevan liukumäellä varustettu ritarilinna. Alakerrassa on Avaruus-huone, jossa voi leikkiä astronauttia ja ohjata avaruusalusta sekä Koiramäki-kirjoihin pohjautuva vanhanajan kaupparaitti. Ihanassa Kinkkeliinin sekatavarakaupassa oli jatkuva kauppaleikki menossa. Ulkona on lisäksi näin kesäaikaan liikennnekaupunki, jossa pääsee polkuautoilemaan hauskassa kaupungissa, ajamaan bussilla ja viemään ajopelinsä vaikkapa autopesuun.


Sisätiloissa on aika ahdasta ja paljon portaita, joten rattaiden kanssa liikkuminen ei siellä oikein onnistu. Muutamia vaunuja talossa kyllä näkyi, mutta ne oli lähinnä parkeerattu johonkin nurkkaan ja vaunuikäisiä vauvoja kannettiin joko sylissä, kantoliinoissa tai -repuissa. Herra Hakkaraisen talosta ei saa ruokaa kesäkahvilan sämpylä-/pulla-/jäätelö-osastoa lukuun ottamatta. Ranneke on kuitenkin voimassa koko päivän, joten talosta voi poistua välillä esimerkiksi lounastamaan ja palata sitten jatkamaan leikkejä.
Meidän lapset viihtyivät Herra Hakkaraisen talossa mainiosti. Poikien suosikkijuttuja olivat avaruusteemainen huone sekä pihan polkuautot, mutta joka kohteessa saatiin kyllä hyvät leikit aikaiseksi. Vierailupäivänä porukkaa oli talossa melko paljon, mutta ihan mahdottoman kauan ei mihinkään juttuun onneksi tarvinnut jonottaa. Pisimmät jonotusajat taisivat olla polkuautojen luona. Kotimatkalla olimme tuskin päässeet Sastamalan keskustan ulkopuolelle, kun takapenkiltä jo kuului onnistuneen retken tuntomerkki, eli kysymys: "Milloin voidaan tulla uudestaan?".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti