torstai 26. toukokuuta 2016

Ilmassa juhlan tuntua

Viikonloppuna vietettiin kahden blogilapsen synttäreitä. Toinen vanheni neljän vuoden ikään ja toinen juhlisti etukäteen päiväkotikavereidensa kanssa kesällä eteen tulevia viskarijuhliaan.
Viskarijuhlien teema oli – kuinkas muutenkaan – Frozen. Siinä mielessä helppo teema, että tällä hetkellä rekvisiittaa löytää kyllä ihan yllin kyllin. Ajattelin panostaa näihin juhliin ihan erityisesti, sillä juurikin päiväkotikavereille järjestettävät synttärijuhlat tuntuvat olevan THE juhlat. Sukulaiset ja muut läheiset saavat sitten kesällä juhlia hieman maltillisemmin.
Pienten tyttöjen vatsat kun eivät ole pohjattomia, pysyin tarjoiluissa melko maltillisena. Tarjolla oli suolapalaa lihapulla-nakki-viinirypäle –cocktailtikkujen merkeissä ja makeaa kuppikakkujen ja Frozen-väristen aleksanterileivoksien parissa. Muu tarjoilu olikin pääosin suoraan kaupan tiskistä. Valkoiset vaahtokarkit menivät lumikasoista, kuten myös popcornit. Piparit oli tietenkin päällystetty tällä kertaa vaaleansinisellä, eikä pinkillä. Juomat* olivat luomua ja tulivat suoraan Raikastamolta (kiitos LastenPR). Ohjelmanumerona oli perinteinen onginta ja "kaloina" Frozen-aiheiset puuhapussit. Muuten lapset leikkivät prinsessaleikkejä niin sisällä kuin ulkonakin ja välillä tanssahtelivat diskossa Frozen-musiikin tahtiin. 
Lauantain prinsessabileiden jälkeen juhlaviikonloppu huipentui sunnuntaina vietettyihin nelivuotiskekkereihin. Pieniä vieraita oli piipahdellut kylässä pitkin viikkoa, mutta varsinaisia kaverisynttäreitä päivänsankari ei vielä osannut toivoa. Sunnuntain juhlissa mukana olikin sekä sukulaisia että ystäväperheitä lapsineen, joten vilskettä riitti.
Kutsut taiteilin tänä vuonna (netistä bongatun idean innostamana) ilmapalloihin. Tämän hauskan ja vähän erilaisen kutsukortin askarteleminen oli varsin helppoa. Ensin ilmapallo täytettiin ja siihen kirjoitettiin kutsuteksti permanenttitussilla. Tämän jälkeen pallosta päästettiin ilmat pihalle ja se kiinnitetettiin teipillä kartonkiseen korttipohjaan. Korttia voi vielä somistaa esimerkiksi solmimalla ilmapalloon narun. Ilmapalloteema jatkui päivänsankarin pallopaidassa
Äidin mielestä ilmapalloissa olisi ollut ainesta vaikka koko juhlien teemaksi, mutta juhlakalu itse esitti eriävän mielipiteen. Meidän perheessä päivänsankari on nimittäin perinteisesti saanut esittää toiveen siitä, millainen kakku juhliin leivotaan ja äiti on sitten yrittänyt parhaansa mukaan tätä toivetta toteuttaa. Ja tänä vuonna pojan suosikkijuttu oli selvä - hän halusi ninjago-kakun. Tästä aiheesta on onneksi kehitelty synttärikakkuja muidenkin jauhopeukaloiden toimesta, joten vihreän ninjan pään muotoisen kakun toteuttamiseen löytyi selkeät ohjeet useammastakin leivontablogista. 
Suolaisina herkkuina juhlapöydässä oli lapsille karjalanpiirakoita sekä lähinnä aikuisvieraita ajatellen paria eri sorttia suolaista piirakkaa. Ninjago-kakun lisäksi pikkusankarimme toivoi, että synttäreillä tarjottaisiin mustikkapiirakkaa (tämä on onneksi mummon bravuuri), mokkapaloja ja mansikoita. Mansikat, pensasmustikat ja viinirypäleet annosteltiin valmiiksi pahvisiin muffinivuokiin ja sama tehtiin karkeille. Tämä on osoittautunut hyväksi tavaksi, lastenjuhlissa kun helposti käy niin, että karkkikulhosta rohmutaan nameja kaksin käsin omalle lautaselle. Nyt jokaiselle lapselle oli valmiiksi annosteltuna samanlainen, kohtuullisen kokoinen annos karkkeja. Kesän tuoreet marjat olivat kyllä vähintäänkin yhtä suosittuja kuin makeiset myös lapsivieraiden keskuudessa. Juomapuoli hoitui näissäkin juhlissa Raikastamon luomumehuilla*. Tämän kevään uusi maku, mustikka-omena, kiri aika hyvin vanhan suosikin omena-päärynämehun rinnalle. 
Kaksitoista lasta viihtyi juhlissa kiitettävästi ilman erikoisempia ohjelmanumeroita. Kesäjuhlissa on lisäksi kätevää, että juhlatila laajenee mukavasti vain ulko-ovea avaamalla. Saippuakuplat, trampoliini ja pallopelit pihanurmella olivat tänäkin vuonna toimivia juttuja. Onginnan sijaan olimme tällä kertaa hankkineet juhliin pinjatan. Esikoisen synttäreille askartelin aikoinaan apinan pään muotoisen pinjatan itse, mutta ajansäästön vuoksi pikkuveljen juhlissa rikottiin BR-leluista ostettu valmisversio. Kaikki lapset pääsivät vuoronperään kokeilemaan pinjatan rikkomista. Vähän tosin laitoimme perinteitä uusiksi, kun pinjataa hakattiin oikean pinjata-kepin sijaan mattopiiskalla, mutta juhlayleisöä tämä pieni epäkohta ei tuntunut haittaavan. Ja voi sitä lasten riemua, kun pinjata halkesi ja sisältä tippui loputtomalta tuntuva määrä herkkuja ja ilmapalloja!
P.S. Jos kaipaat lahjavinkkejä leikki-ikäiselle, kannattaa kurkata aikaisempi postauksemme aiheesta täältä.  
*Raikastamon mehut saatu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti