maanantai 9. helmikuuta 2015

Hävittäjiä ja helikoptereita

Sunnuntaista on muodostunut meidän perheessä retkipäivä. Jos ei ole tiedossa kyläilyjä tai muuta menoa, lähdetään usein koko perhe jonnekin kivaan paikkaan. Pyrimme siihen, että retkikohde olisi sellainen, että se tarjoaa jotain kiinnostavaa niin aikuisille kuin lapsillekin. Ihan puhtaasti lasten hoplopit yms. olemmekin jättäneet toisille päiville.
Näin talvella (tai ”talvella”, täällä etelässä kun ei perinteisistä talven riemuista läheskään aina pääse nauttimaan) retkikohteen valinta on ollut vähän haastavaa ja sisäkohteet ovat olleet listalla kärkipäässä. Muutama viikko sitten pakkasimme lapset autoon ja lähdimme ajelemaan kohti Helsinki-Vantaan lentokenttää. Lentoaseman liepeillä, osoitteessa Tietotie 4 sijaitsee Suomen Ilmailumuseo, joka oli tällä kertaa sunnuntairetkemme kohteena. Ilmailumuseo on avoinna maanantaista tiistaihin ja torstaista sunnuntaihin klo 10-17. Keskiviikkoisin on pidennetty aukioloaika klo 20 saakka. Museon pääsyliput maksoivat aikuisilta 10 euroa, lastenlipun hinta näyttää nettisivuilla olevan 7 euroa, mutta meidän alle kouluikäiset nappulat pääsivät kyllä ilmaiseksi sisään.
Ilmailumuseoon kannattaa ainakin näin viileämmillä keleillä pukeutua lämpimästi, näyttelytiloista kaksi isointa hallia eivät nimittäin ole lämmitettyjä. Museo on täynnä ilmailuun liittyvää esineistöä, kaikkein suurimman huomion vievät toki oikeat lentokoneet, helikopterit ja muut ilmailuun liittyvät kulkupelit. Näytillä oli mm. kuumailmapallon koreja. Kaksi kohdetta oli testiryhmämme mielestä ylitse muiden: ykkösenä vanha Finnairin matkustajakone, johon pääsi tutustumaan sisätiloja myöten. Lentokoneen puikkoihin ei koneessa päässyt, sillä ohjaamo oli lasin takana, mutta matkustamotila oli vapaasti tutkittavissa. Ja se toinen jännä paikka oli simulaattori. Tämä oli jopa niin jännittävä, että viisivuotias uskaltautui koneen puikkoihin vasta, kun oli nähnyt, miten äidille ja isälle käy.
Kaikkia pieniä, hauskoja yksityiskohtia museossa oli, esimerkkinä vaikkapa portaat, jotka olivat monessa kohtaa samanlaisia kuin lentokoneeseen kulkemisessa käytettävät rappuset tai näyttelyhallin reunoja kiertävät lentokoneen penkit turvavöineen kaikkineen. Vähän enemmän toiminnallisuutta jäin Ilmailumuseolta kaipaamaan, tai vaikkapa lämmitetyissä tiloissa olevaa pientä lapsille suunnattua infonurkkausta. Teemasta kun voisi ammentaa lasten leikkeihin lähes loputtomasti ideoita. 
Tässäkin museossa lapset viihtyivät pitkään museokaupassa. Valikoimissa oli jos jonkinlaista lentokoneen pienoismallia paperisena, puisena, muovisena, metallisena, kankaisena…Diplomaatin taidot pääsevät usein koetukselle, kun näistä aarreaitoista yrittää selvitä ulos ostamatta mitään. Päätimme vierailun museon uudistuneessa Gate 1 -kahvilassa pullalla ja mehulla.
Lasten matkassa on vieraillut Ilmailumuseossa aikaisemminkin. Postauksen edellisestä visiitistä pääset lukemaan täältä.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti