Testiryhmäämme kuului tällä kertaa kaksi äitiä ja neljä lasta, joiden ikähaarukka oli 8 kuukautta - 4 vuotta. Matkassa oli mukana kahdet lastenrattaat, joista toiset otimme mukaan museokierrokselle ja toiset jätimme parkkiin. Katettu vaunuparkki sijaitsee museon sisäpihalla. Tilavan sisääntuloaulan lukollisiin kaappeihin oli kätevä jättää myös ulkovaatteet ja muutkin muksujen kanssa aina mukana kulkevat ylimääräiset tavarat. Herkulliset brunssitarjoilut tulivat museon tiloissa toimivasta kahvila-viinibaari El Fantista. Brunssin ohessa kuulimme tietoiskun uudistuneesta museosta ja sitten päästiinkin asiaan, eli tutustumaan siihen, mitä kaikkea uutta ja hienoa remonttiurakan aikana oli rakennettu.
Aloitimme museoon tutustumisen lapsia jo sisääntullessa kiehtoneesta, jännittävän näköisestä Aikakoneesta. Aikakone-huoneessa pääsee sukeltamaan virtuaalisesti Helsingin historiaan. Testiryhmän äidit ja leikki-ikäiset pojat uskaltautuivat laittamaan virtuaalilasit päähän ja kokeilemaan aikahyppyä menneille vuosikymmenille, suosittelen testaamaan!
Aikakoneesta matka jatkui kohti Lasten kaupunkia. Koko kaupunginmuseon rakennus on nykyisellään esteetön, joten museossa kiertely onnistui sujuvasti myös lastenvaunujen kanssa. Ensimmäiseksi testiryhmän naperot rynnistivät jo ennen remonttia tutuksi tulleeseen Sederholmin 1700-luvun puotiin. Kauppaleikin lisäksi tässä huoneessa pääsee lastaamaan ja kipparoimaan laivaa sekä hyppäämään hevoskärryjen kyytiin. Ihan uutena juttuna oli kaikkein pienimpiä museovieraita ajatellen rakennettu meriteemainen leikki- ja lukutila. Täällä porukan vauva viihtyikin mainiosti omassa pikku veneessä leluja tutkien.
Kauppaleikki ja laivan lastaaminen olivat poikien mielestä tosi kivoja juttuja, mutta pienen suostuttelun jälkeen saatiin koko konkkaronkka siirtymään seuraavaan kohteeseen, eli nukketeatteri- ja rooliasuhuoneisiin. Ihan omatoimisesti lapset esittivät meille pienoisnäytelmiä, joissa seikkailivat muun muassa kalastava karhu ystävänsä oravan kanssa. Rooliasuja soviteltiin pikaisesti ja ohi mennessä ihasteltiin uudistunutta eväidensyöntihuonetta - kristallikruunujen kimmellyksessä ihan tavallisetkin ruisleivät ja pillimehut saavat varmasti aivan uuden juhlavan säväyksen. Seuraavaksi suuntana oli Lasten kaupungin yläkerta, jonne matka taittui jännittävällä invahissillä.
Hissistä astuimme suoraan sisään Mummolan keittiöön. Vastassa oli nostalginen tuulahdus suoraan 70-luvulta. Näihin esineisiin liittyy paljon muistoja omasta lapsuudesta, aivan samanlaiset stereot ja virkatut tyynynpäälliset löytyivät omastakin mummolasta. Mummola-ikävää lievittävät viikonloppuisin päivystävät museomummot ja -vaarit. Lasten kaupungin Mummola on muuten ehta kaupunkilaismummola, muista siis tsekata rappukäytävän heippa-laput :).
Tässä vaiheessa museokierrosta lapsille oli jo löytynyt monta suosikkia, mutta seuraava näyttelyhuone vei autohullujen poikien mielestä voiton kaikista; autorata, hurjasti erilaisia kulkuneuvoja ja parkkitalo! Muuta ei vaadittu, kun kolmikko sai niin hyvät leikit aikaiseksi, että he malttoivat tuskin kurkistaa jäljellä oleviin näyttelytiloihin. Pikaisesti piipahdettiin kuitenkin entisajan leluja esittelevässä huoneessa (josta on muuten upeat näköalat Senaatintorille ja Suurkirkolle) sekä kansakoululuokassa.
Lasten kaupunki on aivan mahtava paikka, josta uudistusten myötä on ihan rehellisesti sanottuna vaikea löytää yhtään mitään kritisoitavaa. Museo on avoinna joka päivä, arkisin klo 11-19 ja viikonloppuisin klo 11-17 ja - mikä parasta - sinne on aina vapaa pääsy! Ilta-aukioloaikoja on pidennetty yleisön pyynnöstä, nyt Lasten kaupungissa ehtii piipahtaa vaikka työ- ja päiväkotipäivän jälkeenkin.
Joko te olette ehtineet testaamaan uudistuneen Lasten kaupungin tai muut kaupunginmuseon näyttelyt?
Helsingin kaupunginmuseo / Aleksanterinkatu 16 / avoinna ma-pe 11-19, la-su 11-17
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti