perjantai 22. marraskuuta 2013

Herkut juhliin ammattilaisen vinkein

Pääsimme taannoisilla lastenvaatekutsuilla nauttimaan myös erittäin herkullisista tarjoiluista. Ruokastylisti Raisa Laine oli loihtinut pöydän täyteen mitä ihanampia ja näyttävämpiä herkkuja. Makujen muistelu saa vieläkin veden herahtamaan kielelle, mutta mieleen painui hyvin myös tarjottavien esillepano. Kolmioleivät oli aseteltu kuivattujen juureslastujen päälle ja karamellisoidut popcornit tarjoiltiin muffinssivuoista. Peruspullistakin saa helposti hieman juhlavamman tarjottavan, kun sekaan laittaa kaakaojauhetta ja päälle ripottelee rouhittuja pähkinöitä.
Saimme Raisalta muutaman reseptin ja haluamme jakaa ne myös teidän kanssanne. Kaikki tarjolla olleet herkut sopivat mainiosti niin lasten kuin aikuistenkin juhliin.
Suklaa-pähkinäpullat 24 kpl
****
  • 2,5 dl maitoa
  • 25 g hiivaa
  • 1 dl sokeria
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 tl kardemummaa
  • 75 g voita
  • Täyte:
  • 75 g voita
  • 2 rkl kaakaojauhetta
  • 1/2 dl sokeria
Voiteluun:
  • munaa
Koristeluun:
  • kaakaotomusokeria
  • rouhittuja pähkinöitä, esim. suolattomia, kuorittuja pistaaseja
Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää sokeri, suola, kardemumma ja osa jauhoista. Sekoita tasaiseksi. Alusta loput jauhot sekä pehmeä voi taikinaan.
Anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.
Valmista täyte sekoittamalla kaakaojauhe ja sokeri pehmeään voihin.
Kauli taikinasta kaksi suorakaiteen muotoista levyä. Levitä täyte levyille ja ripottele täytteen pinnalle pähkinärouhe. Kääri levyt rulliksi ja sulje rullien reuna huolellisesti. Leikkaa kumpikin rulla 12 osaan ja siirrä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Kohota.
Voitele pullat munalla ja paista 225 asteessa n. 10 min.
Koristele halutessasi jäähtyneet pullat kaakaotomusokerikuorrutteella (katso ohje paketista) sekä rouhituilla pähkinöillä.
Karkkipopparit n. 10-12 annosta
****
  • 2 pussia micropopcorneja ( tai 1,5 dl maissin jyviä + 3 rkl rypsiöljyä)
  • 1 dl suolapähkinöitä
  • 2 dl sokeria
  • 50 g voita
  • 0,5 dl siirappia
Valmista ensin popcornit joko mikrossa tai perinteiseen tapaan paksupohjaisessa kattilassa. Kaada laakeaan, reunalliseen astiaan jäähtymään. Esim. korkeareunainen uunipelti leivinpaperilla vuorattuna on sopiva.
Rouhi pähkinät.
Mittaa sokeri teräskattilaan ja sulata koko ajan sekoittaen, kunnes sokeri on kullankeltaista. Nosta kattila liedeltä ja lisää voi ja siirappi. Nosta takaisin liedelle ja sekoita kunnes seos on tasaista. Lisää pähkinärouhe.
Kaada kuuma karamellikastike popcornien joukkoon. Sekoita nopeasti, niin että kastike leviää tasaisesti popcornien pintaan. Anna kuivahtaa hetki ja irrottele valmiit karkkipopparit käsin murtamalla tarjolle.
Herkullisten ruokien lisäksi kutsuilla tarjoiltu juomapuoli oli hieman tavallisesta poikkeava. Normaalin kahvin ja teen sijaan tarjolla oli nimittäin lämmintä Inkiväärijuomaa. Herkullinen juoma sopi todella hyvin viilenevään syysiltaan.
Haluaisitteko saada vielä Inkiväärijuomankin reseptin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti