torstai 30. kesäkuuta 2016

Mitä lapselle mukaan rantalomalle?

Kun lähtee lasten (etenkään useamman alle kouluikäisen yksilön) kanssa useamman päivän kestävälle matkalle, niin vinkkinä voin kertoa, että pakkaamista ei kannata jättää viimeiseen iltaan. Reissukamppeiden miettiminen kannattaa päinvastoin aloittaa viikkoa-paria ennen matkaa. Kokoa lomalla tarvittavat tavarat valmiisiin pinoihin, sovita vanhat vaatteet, kengät ja asusteet, hanki tarvittaessa uudet vermeet pieneksi jääneiden tilalle, tarkista että lempparivaatteet ovat puhtaina ja mieti myös meno- ja paluumatkalle tarvittava varustus valmiiksi.

Se, kuinka paljon ja millaista kampetta lapsi lomalla tarvitsee, riippuu toki monista seikoista; lapsen iästä, matkan kestosta ja ajankohdasta ja ennen kaikkea lomakohteesta. Tämän postauksen tavaralistan mukaisesti pakkaan vaippaiän ohittaneiden poikieni matkalaukut kesäaikaan Eurooppaan suuntautuvalle viikon pituiselle rantalomalle.


Itse olen vannoutunut UV-suojavaatteiden kannattaja. Meidän muksut rakastavat ranta- ja vesileikkejä ja lomalla puolet päivästä vietetään uikkareissa. En halua stressata kokovartalorasvauksesta, vaan suojaan lapset mieluummin vaatetuksella. Kun UV-suojavaatteita on käytetty rannalla oleiltaessa ihan pienestä vauvasta saakka, eivät lapset edes kyseenalaista "uimapaidan" päälle pukemista.

Neljävuotiaan vesipedon aurinkoloman minimivarustus on kaksi pitkähihaista UV-suojapaitaa, UV-suojalla varustetut uimashortsit, UV-suojahousut sekä niskan suojaava, nopeasti kuivuvasta kankaasta valmistettu aurinkolippis. Monilla Etelä-Euroopan lomakohteidenkin rannoilla on merisiilejä, lasinsiruista ja muista ikävistä yllätyksistä puhumattakaan, joten uimakengät pakkaan myös mukaan. Jos hotellissa on sisäuima-allas, voi matkalaukkuun nakata myös perusmallin simmarit. Mikäli lapsi on innokas sukeltelija, kannattaa ottaa mukaan myös herkkiä silmiä uima-altaan kloorilta ja meriveden suolalta suojaavat uimalasit.


Lapsesta riippuu, kuinka monta vaatekertaa per päivä matkalle pitää varata mukaan. Nyrkkisääntönä voi pitää, että mitä pienempi lapsi, sitä nopeammin vaatteet likaantuvat. Meidän neljävuotiaalla keskimääräinen tahti on t-paita per päivä, joten viikon reissua varten pakataan seitsemän t-paitaa. Shortseja riittää neljä paria.


Ravintolaillallisia varten olen ottanut mukaan kolme-neljä siistimpää paitaa, esim. pikeepaitoja ja kesäisiä kauluspaitoja sekä kolmet siistimmät shortsit.


Mahdollisten viileiden iltojen varalta lomavarustukseen kuuluu pitkähihainen trikoopaita, huppari, neuletakki, mukavat farkut tms. pitkät housut sekä collarit.


Auringolta suojaavat lippis, leveälierinen hellehattu ja aurinkolasit.


Monista etelän lomakohteiden hotelleista saa joko lainata tai vuokrata rantapyyhkeitä. Lapsille otan kuitenkin aina mukaan omat hupulliset kylpyviitat, jotka lämmittävät mukavasti viileässä merivedessä pulikoinnin jälkeen.

Omat hiekkalelut ovat kulkeneet meillä reissuilla mukana jo monta vuotta. Tällä kertaa saimme Lasten PR:n kautta matkalle testattavaksi kotimaisia Plastexin kesäleluja. Näistä kirjoitamme blogissa lisää vielä myöhemmin, mutta jo tässä vaiheessa täytyy hehkuttaa tuota formula-neppis kisasettiä, joka osoittautui meidän 4- ja 6-vuotiaiden kohdalla aivan hittijutuksi! Autoilla kisattiin niin rantahiekalla kuin välillä vedessäkin. Neppis-setti on myös sopivan pienikokoinen, juuri täydellinen reissulelu siis!

Muista pakata reissuun mukaan myös korkealla suojakertoimella varustettua lasten aurinkorasvaa.

Uimatossujen lisäksi meidän poika käytti reissulla sandaaleja sekä kevyitä lenkkareita. Jälkimmäiset jalassa suoritettiin myös lentomatkat.

Lisäksi reissukassiin pakataan yöpuvut sekä riittävästi alushousuja ja sukkia. Koska hotellien ilmastoinnin aste on aina vähän kysymysmerkki, voi olla hyvä ottaa mukaan sekä lyhyt- että pitkähihaiset/-lahkeiset yökkärit.

Näiden päälle passi ja hammasharja ja lomaviikko voi alkaa!


Unohtuiko listasta jotain oleellista? Mitä ilman teidän perhe ei pärjää reissussa? 
 

2 kommenttia :

  1. Ihan hyvä muuten, mutta pitkähihaisia paitoja tai housuja ei kyllä tartte. Mä olen pakannut niitä joka vuosi mukaan Espanjan itärannikolle, mutta koskaan niitä ei ole tarvittu.

    VastaaPoista
  2. Pitkähihaisten tarve voi kyllä vaihdella suurestikin tosiaan. No, ainakin lentomatkoilla sellaiset kannattaa olla mukana :)

    VastaaPoista