tiistai 7. kesäkuuta 2016

Vauvanruokaa pakastimeen


Vuorossa on tunnustus: Meidän kaksi vanhinta lasta ovat syöneet paljon purkkiruokaa. Ja ihan hyviä niistä on silti tullut. Kuin myös makumieltymyksiltään kovin erilaisia, joten empiirisen ja erittäin subjektiivisen kahden lapsen kokeeni perusteella heitän romukoppaan ajatuksen siitä, että purkkiruoalla kasvaneet lapset olisivat vaikka nyt sitten nirsompia kuin itsetehtyjä soseita syöneet. Esikoisen kohdalla yritin kyllä, keitin porkkanaa ja perunoita, soseutin ja pakastin jääpalarasioihin. Lihasoseiden tullessa kuvioihin, kasvissyöjän inhotuskynnys kuitenkin ylittyi, ja siirryimme valmisruokiin.Toisen lapsen ollessa vauva, olimme aina menossa. Ensimmäiset kasvissoseet tein hänellekin itse, mutta sen jälkeen jäimme nopeasti lasipurkkihyllyjen vakkariasiakkaiksi. Pussisoseet tulivat markkinoille juuri, kun keskimmäinen oli vauvaiässä ja ne osoittautuivat näppäriksi reissun päällä.

Nyt kun meidän kuopus on soseidensyönti-iässä, on esikoisen eskari pitänyt meidät aamupäivisin enimmäkseen kotinurkilla ja kuin huomaamatta on vauvalle tullut tehtyä ruokaa itse paljon enemmän. Hänkin aloitti kasviksilla; perunalla, bataatilla, porkkanalla ja kukkakaalilla. Ehkä kokkailutaitoni ovat kehittyneet vuosien saatossa, sillä esikoisparalle tarjottujen kokkareisten liistereiden sijaan soseista tuli kuohkeita ja pehmeitä ja ne maistuivat juuri sille, mitä kattilaan oli laitettu. Tästä rohkaistuneena uskaltauduin tekemään itse myös hedelmäsoseita. Päärynästä ja banaanista saa hyviä tuoresoseita, kovempia hedelmiä kuten omenaa tai ananasta on hyvä höyryttää tai keittää hetki ennen soseutusta.

Vauvalle kannattaa tehdä ruokaa kerralla isompi satsi ja pakastaa ylimääräinen valmiina annoksina. Kun nyt perustin tämän oman vauvanruokatehtaani, ajattelin panostaa myös ruoan säilytykseen ja ostin Ipanaisesta ihan tähän tarkoitukseen suunniteltuja Baby Yummy -sosekuutioita. Muoviset sosekuutiot kestävät mikron, pakastuksen ja konepesun, eikä niissä ole haitallista BPA:ta. Kannet ovat kiinni purkeissa, joten niitä ei tarvitse etsiä tiskikoneen tai laatikon pohjalta. Purkkien mukana tulee myös säilytysteline, jossa purkit pysyvät näppärästi pystyssä pakastimessa.


Ja loppuun vielä resepti meidän tytön suosikkiruokaan, itse tehtyyn pikkukalastajan herkkuun.

Kala-kasvissose (alk. n. 6 kk)

Tarvitset
  • pala bataattia
  • 1 jauhoinen peruna
  • 1-2 porkkanaa
  • pieni pala ruodotonta lohta (myös pakastettu, suolaton ja maustamaton kala käy)
  • tuoretta tilliä
Kuori ja paloittele kasvikset. Keitä niitä kiehuvassa vedessä kypsiksi noin 15-20 minuuttia. Lisää kala ja keitä vielä viitisen minuuttia, kunnes kala on kypsää. Kaada keitinvesi talteen. Mausta ripauksella tuoretta tilliä. Soseuta ja lisää keitinvettä tarpeen mukaan, jotta saat tarpeeksi löysää sosetta. Tarjoile ja pakasta ylimääräinen valmiina annoksina. Reseptistä tulee annoskoosta riippuen noin 4-5 annosta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti