maanantai 17. joulukuuta 2012

Kiasma - vauvojen värileikki

Testiryhmä: aikuinen ja lapsi (6 kk)

Aikaisemmassa postauksessa kerrottiin Kiasmassa järjestettävistä taaperoiden (1-4 v) piipahdustyöpajoista. Myös alle 1-vuotiaille tarjotaan omaa taiteilumahdollisuutta vauvojen värileikin muodossa.

Tässä työpajassa meno oli suunnitelmallisempaa kuin taaperoilla, minkä vuoksi pajaan pitikin ilmoittautua ennakkoon. Me ilmoittauduimme pari viikkoa etukäteen ja tuolloin osa ryhmistä oli jo täynnä. Ilmoittautumisen jälkeen sähköpostiin tuli hyvä ohjeistus työpajan sisällöstä. Ryhmässä oli kymmenkunta alle vuoden ikäistä vauvaa omien aikuistensa kanssa. Monilla oli mukana molemmat vanhemmat, mutta yksinkin pärjäsi hyvin. Värileikin hinta oli aikuisilta 12 euroa (Kiasman pääsylipun hinta syksyllä 2012), vauvoilta ei mennyt erikseen maksua.

Työpajan vetäjä oli ryhmää vastassa Kiasman ala-aulassa. Rattaat parkkeerattiin aulaan ja ulkovaatteet sai halutessaan jättää narikkaan. Hoitolaukut ja muut kamppeet vietiin työpajatiloihin ja sen jälkeen aloitettiin työpaja tutustumalla muutamaan teokseen Kiasman näyttelytiloissa. Tätä varten suositeltiin ottamaan vauvalle kantoreppu tms. kantoväline mukaan. Ilmeisesti reppuja olisi ollut mahdollista lainata myös museolta. Kun taideteoksia oli tutkittu tovi, oli aika siirtyä varsinaisiin työpajatiloihin. Lattialle oli levitetty paperia, kankaita ja jokaiselle vauvalle esineitä tutkittavaksi. Värileikki eteni rauhallisesti, välillä ihmeteltiin uutta ympäristöä ja kuunneltiin aboriginaalien sadeputken ääntä, välillä tutustuttiin vieruskaveriin ja joku piti ruokataukoa.

Taiteiluosuudessa tehtiin elintarviketaidetta, eli maalattiin maistelun kestävillä "maaleilla"; meidän tapauksessamme käytettiin perunasuurimoita ja lääkehiiltä (teemana oli musta-valko). Työn jälki oli hyvin nykytaiteen museoon sopivaa, eli kokeilevaa ja lennokasta.

Tyhjin käsin ei tälläkään kertaa tarvinnut työpajasta poistua, vaan halutessaan mukaan sai ottaa oman lapsen tekemän taideteoksen. Lisäksi jaossa oli infomateriaalia värikylpemisestä ja niitä - ah niin ihania - avainrenkaita.Testaajavauvan mielestä parasta oli kankaiden heiluttelu lasten yläpuolella. Äiti tykkäsi rauhallisesta ilmapiiristä ja sadesoittimesta. Värileikin alaikäraja on 3 kk, mutta kovin pieni vauva ei välttämättä saa kauheasti irti touhusta. Eli sopinee parhaiten sellaiselle vauvalle, joka jo tarttuu esineisiin ja pystyy olemaan vähän istuma-asennossakin.

Tämän postauksen kuvallinen anti on laihanlainen, sillä en uskaltanut uhmata Kiasman ohjeistusta olla käyttämättä kameraa.


Lompakkoystävällisyys: ♥  ♥ ♥ 
Lasten kanssa liikkuminen: ♥ ♥ ♥  
Lapsimyönteinen ilmapiiri: ♥ ♥ ♥  Ei kommentteja:

Lähetä kommentti